Župnija Besnica

Pevski zbori


Angeli
Smo skupina prijateljev sestavljena iz šestih deklet in dveh fantov. Naša zgodba je že, ne glede na različne starosti, dobrih deset let enaka. Druži nas prijateljstvo, medsebojno spoštovanje, razumevanje, ljubezen do glasbe in vseh drugih lepih stvari. Naše vaje niso samo vaje za učenje novih pesmi. Čas je namenjen tudi temu, da si povemo in zaupamo stari, ki jih lahko delimo le s prijatelji. Tako smo vedno veseli in nasmejani zato imamo tudi okoli sebe radi vesele in nasmejane ljudi. V veliko veselje nam je, da tudi mi osrečujemo druge. Vemo, da vsako nedeljo marsikomu polepšamo dan, ko pri jutranji maši odpojemo skrbno izbrane pasmi. Nastopamo radi in kar nekaj nastopov je tudi že za nami. Letos smo medse sprejeli še nekaj mladih pevcev, ki smo jih zelo veseli. Želimo si, da bi tako kot mi, uživali tudi oni.
Zavedamo se, da prijatelj pač ni vsak, da prijatelj redek je, da prijateljstvo ni pena v zrak, da prekrasen biser je. To smo mi – Angeli!Otroško - mladinski pevski zbor Tilnovi slavčki

Otroško-mladinski pevski zbor Tilnovi slavčki je bil ustanovljen leta 1988. Od ustanovitve do leta 1998 je zbor vodila gospa Zalka Dijak. Za njo je za zborovodstvo prevzela Špela Božnar. Od leta 2003 je zbor, skupaj s Tatjano Kozjek, vodila Jana Potočnik. Leta 2011 pa sta, še vedno ob pomoči Tatjane, vodenje prevzeli Ana Bešter in Petra Berce.

Zbor združuje okoli štirideset pevcev in pevk od prvega razreda, pa vse do srednje šole ali še malo čez.  Redno sodelujejo pri bogoslužjih v farni cerkvi. Glede na starost članov, je temu primeren tudi izbor pesmi. Tako najpogosteje izberejo mladostne in razigrane pesmi, polne veselja. Poleg kitar (Petra Berce, Ema Bešter, Anja Rakovec),  jih pogosto spremljajo tudi klaviature (Eva Flajnik) in flavta (Anja Mohorič). Priredbe pesmi za instrumente jim zapiše gospod Ivan Gorenc.
S svojim petjem so popestrili že marsikatero poroko in krst, vsako leto pa sodelujejo tudi pri slovesnosti prvega svetega obhajila. Prav tako od leta 2003 redno nastopajo na dekanijski reviji otroških in mladinskih pevskih zborov, sodelovali so tudi v projektu živih jaslic v Postojnski jami. Radi gostujejo tudi drugod. Tako so peli v Dolu pri Ljubljani, nekajkrat v župniji Sveti Duh pri Škofji Loki, vsako leto pa pojejo vsaj pri eni maši v podružnični cerkvi na Jamniku. Občasno sodelujejo na raznih kulturnih prireditvah (božičnica, božični koncert, materinski dan). Leta 2008 so sodelovali pri prvih živih jaslicah v rovih pod starim Kranjem, kjer so sodelovali kot edini otroški pevski zbor.

Mešani pevski zbor Janez Kozjek

Mešani pevski zbor Janez Kozjek je bil ustanovljen leta 1999 na pobudo takratnega župnika Romana Poljaka in nekaterih pevcev, ki so že več let peli v predhodnem zboru, katerega je dolga leta vodil organist Janez Kozjek. Po njem je zbor tudi dobil ime. Zbor, ki trenutno šteje 20 članov, vsa leta uspešno vodi organist  Ivan Gorenc, za vodenje zbora skrbi Marija Šolar.

Pevci tega zbora pojejo  pri nedeljskih in prazničnih mašah, tako v župnijski cerkvi sv. Tilna, kot tudi v podružnični cerkvi sv. Primoža in Felicijana in pa pri zaobljubljeni maši pri sv. Mohorju.

Pevci se tedensko srečujejo na pevskih vajah. Trudijo se, da bi bilo njihovo petje čim bolj ubrano. Veselijo se, če s svojim petjem polepšajo bogoslužja in če so z njihovim petjem zadovoljni tudi drugi.


Mešani pevski zbor sv. Tilna  Besnica

Mešani pevski zbor sv. Tilna je bil ustanovljen leta 1997. Od ustanovitve dalje bogatijo bogoslužje in kulturne prireditve v domači župniji. Prepevali so tudi pri mašah in koncertih v več kot 20 cerkvah po Sloveniji. S petjem smo slavili Boga in ponesli slovensko pesem tudi izven slovenskih meja in sicer prepevali v Zürichu in Einsiedelnu v Švici, na Dunaju, v Vatikanu, v Budimpešti in Zagrebu. Mešani pevski zbor sv. Tilna deluje v okviru župnije Besnica in KD Jožeta Paplerja Besnica. V letu 1999 so skupaj z Založbo Družina izdali pesmarico »S petjem in orglami slavimo Gospoda« skladatelja prof. Matevža Fabijana. Za besniškega rojaka prof. Matevža Fabijana lahko rečemo, da je tudi »hišni skladatelj« našega MePZ sv.Tilna, saj je za ta zbor napisal preko 35 cerkvenih in posvetnih skladb. Pri Mešanem pevskem zboru sv. Tilen za orgelsko spremljavo skrbi Matjaž Meglič, zborovodja pa je Janez Fabijan.MLADINSKI PEVSKI ZBOR - UTRIP

V župniji Besnica je na pobudo župnika Andreja Jemca in mladinske skupine nastal nov mladinski pevski zbor. Vodstvo zbora je prevzel naš Besničan Aleš Leben.
Utrip sestavlja okoli 35 pevcev, ki ne prihajajo samo iz Besnice, temveč tudi iz drugih župnij.
S prvimi vajami smo začeli novembra 2014. Takrat smo bili pevci še zelo prestrašeni, vendar smo se do danes že skoraj preveč razigrali. Vaje nam ne predstavljajo pretirano velikega bremena, saj se zavedamo (kot pravi znamenit rek), da vaja dela mojstra. Za seboj imamo že pester nabor pesmi, ki so namenjene vsem vrstam poslušalcev. Pesmim vedno poskušamo dodati tudi lepo inštrumentalno spremljavo. Za to skrbijo Aleš Leben na klavirju in orglah, Jernej Kališnik, Ema Bešter in Klara Mohorič na kitari, Anja Mohorič na flavti ter Mojca Katrašnik in Matej Ostovič na violini. Dirigentsko palico od letošnjega leta naprej suče dirigentka Alenka Katrašnik.
Da bi bili pri petju pesmi še bolj suvereni, se kdaj pa kdaj dobimo tudi na intenzivnih vajah ali pa celo na intenzivnem pevskem vikendu. Take priprave nam najbolj koristijo pred večjimi in bolj pomembnimi dogodki. Do sedaj smo prepevali in sodelovali že na velikonočni vigiliji, birmi, zlati maši, prazniku svetega Tilna, maši za policiste v Bohinju, radijski maši v Ljubljani, s svojim petjem pa smo polepšali tudi marsikatero poroko. Ob takšnih večjih slovesnostih nam pomagata inštrumentalista Aleš na kitari ter Bojan na bas kitari. Občasno sodelujemo tudi z drugimi glasbenimi zasedbami, največ s skupino Pot iz Trstenika ter z vokalno skupino Angeli.
Spodaj prilagamo še nekaj linkov iz Youtube-a, kjer lahko poslušate naše prve posnetke, ki so nastali med polnočnico v cerkvi sv. Tilna.

    

Naši člani pa so pripravili tudi facebook profil, kjer lahko o našem zboru izveste še kaj več.