Župnija Besnica


LETO 2018

TRIKRALJEVSKA AKCIJA 2019


Galerija

ZBOR TILNOVI SLAVČKI PREJEL NAGRADO ZA 30 LET OBSTOJA IN PEVSKEGA UDEJSTVOVANJANA OBISKU DUHOVNIKA JOŽE IN FRANC VIDIC

V sredo 17.10.2018 sta bila na obisku duhovnika Jože in Franc Vidic. Skupaj z župnikom Igorjem sta tudi somaševala. Želimo jima veliko zdravja in Božje bližine.
Naj Bog nakloni nove duhovne poklice tudi naši župniji. Za to molimo.

110 LETNICA KD JOŽE PAPLER BESNICA

V nedeljo 23.9.2018 smo se pri sveti maši ob 15.00 zahvalili za 110 let delovanja Kulturnega društva. Molili smo za ustanovitelja društva + duhovnika Frančiška Serafina Pokorna in se spomnili njegovega prispevka za kraj in domovino. Hkrati smo razmišljali o vseh, ki kaj dobrega storijo za naš kraj v današnjih časih. Molili smo tudi za sodelovanje med ljudmi in društvi v kraju. 


Galerija


TUDI LETOS JE SEMANJI DAN LEPO USPELGalerija
NAŠI PEVCI V AVSTRIJI…

V nedeljo 8.7.2018 je bila v Krki na avstrijskem Koroškem Kranjska nedelja, s katero želijo tamkajšnji ljudje nadaljevati nekaj stoletno tradicijo romanja Slovencev (Kranjcev) na grob svete Heme. Mešani pevski zbor sv. Tilna iz Besnice, katerim se pridružilo nekaj članov Komornega pevskega zbora Šutna iz Kamnika, je ob spremljavi organista Matjaža Megliča pod vodstvom zborovodja Janeza Fabijana prepeval med mašo.


Galerija
ORATORIJ 2018

Na povezavi lahko pogledate fotografije 1.dne, 2.dne, 3. dne letošnjega  oroatorija.

6.5.2018 - SREČANJE ZAKONSKIH JUBILANTOV (5 10, 15, 20, 25, ….)

Srečanja zakonskih jubilantov se je udeležilo 17 parov. Slavje je vodil g. dekan Jože Klun. Vzdušje je bilo lepo. Jubilantom želimo veliko Božjega blagoslova in ljubezni še naprej. Hvala vsem, ki ste sodelovali pri pripravi dogodka.Galerija


REVIJA PEVSKIH ZBOROV DEKANIJE KRANJ

15.4. je bila v Kranju revija pevskih zborov dekanije Kranj. Iz naše župnije so se srečanja udeležili Tilnovi slavčki z njihovo voditeljico Tatjano Kozjek. Lepo so zastopali naš kraj in pokazali svoje talente. Naj jim volje za lepo prepevanje in s tem za bogatenje bogoslužja ne zmanjka.

GalerijaVELIKONOČNO PRAZNOVANJE NAJ BI BILO POLNO SODELOVANJA, VESELJA, UPANJA IN HVALEŽNOSTI…


Velikonočno praznovanje naj bi bilo polno veselja in hvaležnosti, hkrati pa naj bi človeku dajalo upanje. Jezus je vstal od mrtvih, Jezus je z nami vedno in povsod. Hvala za vse sodelovanje in pomoč.
Preberite voščilo slovenskih škofov in si oglejte nekaj slik iz obhajanja velikonočnih praznikov v naši župniji.

Galerija

CVETNA NEDELJA


Praznovanje cvetne nedelje je bilo zelo lepo. Hvala vsem sodelujočim. Bog daj, da bi tudi v srcu vsakega, ki je bil pri eni od maš, zaživelo pristno veselje in ljubezen do Gospoda.

Želim blagoslovljen veliki teden.

GalerijaLEPO POVABLJENI K PRIJAVI POSTNO ROMANJE BO 17.3.2018. 

Odhod iz Zg. Besnice ob 7.30. Spoznali bomo kraje na Avstrijskem Koroškem, kjer živijo Slovenci (Železna Kapla, Geopark Karavanke, Žitara vas, Globasnica, Junska gora z izkopaninami iz rimskih časov, grad Elberstein, dolina Rož, Beljak, ...).
Cena: 35 EUR na osebo.
Župnijski sodelavci bodo romali brezplačno. Zaradi romanja bo omenjeni dan sveta maša v Sp. Besnici ob 20.00.


Kratek vodnik za postni čas


Postni čas je namenjen duhovni pripravi na veliko noč podobno kot advent pred božičem. Traja 40 dni. Začne se na pepelnično sredo, dan, ko nam duhovnik pri sveti maši s pepelom na čelo naredi znamenje križa in ko slišimo besede “v prah si in v prah se povrneš”.

Več
KONCERT BOŽIČNIH PESMI

6. januarja, na Svete tri kralje je bil po sveti maši v župnijski cerkvi pod pokroviteljstvom KD Jožeta Paplerja Besnica in župnije Besnica tudi koncert božičnih pesmi, ki je lepo popestril praznični dan. Sodelovali so Mešani pevski zbor KD Odmev Kranjska gora, Mešani pevski zbor svetega Tilna Besnica, Mladinski pevski zbor Utrip iz Besnice in Cerkveni ljudski zbor iz Besnice. Pesmi so bile zapete lepo in s pravim občutkom za vsebino. Obiskovalcev je bilo veliko in so vsak zbor za njihov pevski trud nagradili z aplavzom.


Galerija

TRIKRALJEVSKA AKCIJA NA SAM PRAZNIK GOSPODOVEGA RAZGLAŠENJA

Prav na praznik Gospodovega razglašenja – Svete tri kralje je v naši župniji potekala Trikraljevska akcija. Lepo se zahvaljujem vsem, ki ste kolednike sprejeli v svoj dom in se zamislili ob njihovem sporočilu, hkrati pa hvala tudi vsem sodelujočim pri akciji. 

Se priporočam za naprej. 

igor, žpk


GalerijaObeležitev praznika sv. Štefana in Dneva samostojnosti in enotnosti

Na praznik sv. Štefana je bila v župniji sveta maša z blagoslovom otrok, po njej pa smo zunaj blagoslovili živali. Kasneje je potekala v cerkvi tudi prireditev ob Dnevu samostojnosti in enotnosti, ki je bila lepo obiskana. Želim veliko ponosa in veselja nad tem, da imamo svojo domovino državo Slovenijo.


GalerijaSVETI MIKLAVŽ V BESNICI


V nedeljo, 3.12., je otroke v župnijski cerkvi obiskal sv. Miklavž. Obdaroval jih je in jih povabil, naj bodo skozi leto čim bolj dobri in pridni. Pred njegovim obiskom smo videli tudi lepo pripravljeno igrico. Zahvaljujemo se vsem pridnim Miklavževim pomočnikom za njihovo pomoč in dobra dela ter se priporočamo tudi za naslednje leto. Hvala tudi KS Besnica in KS Podblica. Želimo lep adventni čas in zelo občuteno božično praznovanje.


GalerijaMOLITEV PRED NAJSVETEJŠIM IN SPOVED

Bodoči prvoobhajanci so obiskali Najsvetejše v cerkvi in pred Njim molili. "Raziskovali" so tudi spovednico, da jih ne bo strah, ko bo na vrsti prva spoved. Pogovarjali smo se o pomenu spovedi in o Božji dobroti. Da bi čim več ljudi hodilo k spovedi…

Galerija

NOVI IZREDNI DELIVEC SV. OBHAJILA

V župniji smo 29.10. g. Stanislavu Pernarju izročili nadškofovo imenovanje za izrednega delivca Sv. Obhajila. Hvala za njegovo razpoložljivost. Želimo mu, da bo predano in spoštljivo opravljal svoje poslanstvo v blagor faranov.

Galerija


ŽUPNIK IN NJEGOVI SOŠOLCI DUHOVNIKI PRI ENEM OD SOŠOLCEV V MOSTU NA SOČI IN V OKOLICI

Sošolci duhovniki se dokaj pogosto dobimo na srečanjih, kjer se družimo, skupaj molimo in se pogovarjamo o različnih stvareh. Taka srečanja so zelo dobrodošla in potrebna ob vsem dogajanju na župnijah, kjer delujemo, da si tako napolnimo baterije, se ohrabrimo in včasih tudi dobimo kakšen nasvet, kako izpeljati neko stvar na župniji. Bog daj, da bi se fantje še odločali za duhovniški poklic, tudi iz naše besniške župnije.

Galerija
ŽUPNIJSKO ROMANJE

V soboto 14.10. smo bili na romanju. Imeli smo čas za osebno razmišljanje in molitev, pa veliko časa za pogovor in druženje.Mašo smo imeli v Cerknici, ogledali pa smo si tudi cerkniško jezero in park vojaške zgodovine. Drugo leto gremo spet...

Galerija