Župnija Besnica


LETO 2016


PRAZNOVANJE DNEVA SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI


26. decembra smo praznovali drugi božični praznik, praznik svetega Štefana. Prav tako smo praznovali tudi Dan samostojnosti in enotnosti.
Odrešeniku smo se zahvalili za njegov prihod pri dveh svetih mašah. Ob 10. uri je bil tudi blagoslov vseh otrok, po sveti maši pa tradicionalni blagoslov konj.
Ker smo ponosni na našo domovino Slovenijo in na njene prebivalce je naš ŽPS pripravil osrednjo proslavo ob Dnevu samostojnosti in enotnosti, na katero so bili povabljeni vsi krajani.
Bogu hvala za božično skrivnost in samostojnost naše drage domovine!


Galerija
BOŽIČNO PRAZNOVANJE V NAŠI ŽUPNIJI


Božično praznovanje smo pričeli na Sveti večer, ko so se naše družine zbrale k skupni molitvi, ter h kajenju in kropljenju prostorov svojega doma.
24. decembra sta bili v naši župniji dve sveti maši svetega večera: ob 18. uri na Jamniku in ob 21. uri v Spodnji Besnici. Pred obema svetima mašama je bila tudi božičnica.
Osrednja slovesna polnočna sveta maša pa je bila ob 24. uri v župnijski cerkvi. Ob 23.30 se je začela božičnica.
Na Božič sta bili slovesni sveti maši ob 8. uri v Spodnji Besnici in ob 10. uri v župnijski cerkvi.
Hvala vsem, ki ste oblikovali praznovanje rojstnega dne našega Odrešenika!
Več o polnočnem praznovanju pa si oglejte v galeriji slik.

GalerijaPOSTAVLJANJE ŽUPNIJSKIH JASLIC


Že tako čaroben adventi čas v naši župniji še bolj čaroben naredi postavljanje župnijskih jaslic. Že nekaj let za to poskrbijo iznajdljivi in zelo sposobni fantje, veroučenci – birmanci.
Tudi letos je bilo tako. Že na birmanskih skupinah so padale ideje in priprave so se začele. Postavitev se je pričela teden dni pred božičem. Najprej je bilo potrebno narediti zvezdno nebo in pri tem so priskočili na pomoč tudi odrasli. Nato so fantje postavili grobo ogrodje in ideje so še kar prihajale in prihajale. Fantje so načrtovali in imeli pod kontrolo vse do zadnje podrobnosti in vse je potekalo brez zapletov. Iz dneva v dan je bil pogled lepši in končni rezultat je bil viden že tri dni pred božičem.
Vse skupaj po so zaokrožili mladinci z zelo lepo okrasitvijo oltarjev in celotne župnijske cerkve. Smreke so resnično visoke in izjemno lepo okrašene.
Vsi, ki smo se trudili, smo neznansko uživali in upamo, da tudi vsi vi ki ste videli rezultat našega dela.

Galerija
IN BOŽIČ SE ZGODI!


Božiča se ne da narediti – božič se zgodi, postane in je. Božič je Božji dar človeku. In božič je, je bil in bo – četudi še niso očiščena vsa okna, še nimamo vseh daril, še ni vsa pošta odposlana ali pa v trgovinah ni več lososa … Z vsemi našimi nakupi, izbranimi meniji, skrbno pripravljenimi darili in z vsemi našimi pripravami božiča ne moremo narediti – božič se zgodi. In to je največje darilo, ki nam je v teh dneh podarjeno.
In ta, ki nam to podarja, ni kar nekdo – to je sam Bog osebno. Brez njega tega praznika sploh ne bi bilo. Pa še to: ta praznik je popolnoma neodvisen od vsega našega »cirkusa«. Božič je tudi brez tega. Nobenih pogojev, dokazovanja, nobene dovršenosti. Ne zamenjujmo vzroka in posledice!
Posledica je vse to, kar smo naredili iz praznika in teh adventnih tednov. Včasih se nam lahko že zgodi, da pozabimo na pravi vzrok – in po možnosti živimo celo v napačnem prepričanju, da praznik postane praznik šele takrat, ko sami vse postorimo. Bog je postal človek – to je bilo in je in bo. Božič je bil in je in bo!
Nekdo nam je rekel DA brez »če« in »toda«. Nekdo nas tako ljubi, da ne počaka, da vse opravimo – ampak nam pride preprosto naproti. Nekdo pride v naše človeško bivanje, v naše male in velike skrbi, naše strahove, upanja, v naš vsakdan. Veliki, močni, vsemogočni Bog, se tako poniža, da pride v naše omejeno, malenkostno in pogosto nemočno življenje. Tako Bog postane človek, postane celo otrok.

Vsem ljudem dobre volje želim miren, srečen in blagoslovljen Božič, župnik Andrej s sodelavci.BOŽIČNA DEVETDNEVNICA 2016

Devet dni pred praznikom Jezusovega rojstva smo se v božični devetdnevnici pripravljali na ta veliki dan. Devetdnevnice se je vsak dan udeležilo od 100 do 130 otrok. Z njimi pa so bili tudi njihovi starši in domači. Cerkev je bila polna navdušenega petja in molitve v pripravi na Jezusov rojstni dan. Tako so se tudi naša srca vedno bolj pripravljala na osebno srečanje z Gospodom.
ADVENTNI ČAS – ČAS PRIPRAVE NA BOŽIČ

Pomembno je, da se v življenju ustavimo in da razmislimo o svojem duhovnem življenju in svojem odnosu do Boga in bližnjega.
Pomen adventa
Latinska beseda »adventus« pomeni »prihod«. V krščanskem jeziku se to nanaša na prihod Jezusa Kristusa. Cerkvena liturgija imenuje advent vse štiri tedne pred božičem in jih pojmuje kot priložnost za pripravo na Gospodov prihod z upanjem in kesanjem.
Liturgična barva za ta čas je vijoličasta, kar pomeni spokornost.
Adventni čas je za kristjane poseben čas, ker nas vabi, da se spomnimo na preteklost, nas spodbuja, da živimo v sedanjosti in da se pripravimo na bodočnost.
Trojni namen adventa:
Spominjati se preteklosti: Praznovati in premišljevati o Jezusovem rojstvu v Betlehemu. Gospod je že prišel in se rodil v Betlehemu. Utelesil se je, postal človek, poln skromnosti in uboštva. Prišel je kot kdorkoli od nas, človek med ljudmi. To je bil njegov prvi prihod.
Živeti v sedanjosti: Kar pomeni, da vsak dan našega življenja doživljamo »prisotnost Jezusa Kristusa« v sebi in da je On po nas prisoten v svetu. Živeti v pravičnosti in ljubezni, vselej budni; hoditi po Gospodovi poti.
Priprava na bodočnost: Pripravimo se na »parusijo«, to je na drugi prihod Jezusa Kristusa v veličastvu njegove slave. Tedaj bo prišel kot Gospod in Sodnik vseh narodov in bo nagradil z Nebesi vse, ki so v Njega verovali in živeli kot zvesti otroci Gospodovi in dobri bratje drugim. Čakamo na Njegov veličasten prihod, ki nam bo prinesel odrešenje in večno življenje brez trpljenja.
V Evangeliju nam pogostokrat govori Jezus Kristus o Parusiji in pravi, da »ne vemo ne dneva ne ure«, ko se bo to zgodilo. Zato nas Cerkev v Adventu vabi, da se pripravimo na ta dogodek s pregledom naše preteklosti in načrtovanjem naše bodočnosti.
Pregled: Izkoristiti moramo ta čas za razmislek o tem, koliko smo bili doslej dobri, in kaj bomo storili, da bomo boljši kot do zdaj. Pomembno je, da se v življenju ustavimo in da razmislimo o svojem duhovnem življenju in svojem odnosu do Boga in bližnjega. Sleherni dan moremo in moramo biti boljši.
Načrtovanje: V Adventu moramo načrtovati, da bomo dobri ne samo v tem času, temveč vselej. Premisliti moramo, kaj nas najbolj stane in naredimo sklepe, da ne pademo v iste napake.
Kot adventna spodbuda pa naj vam bo čudovita adventna fotografija naše župnijske cerkve.SVETI MIKLAVŽ V NAŠI ŽUPNIJI

V nedeljo, 4. decembra, popoldne so našo župnijsko cerkev dodobra napolnili otroci z njihovimi starši. Zakaj, se boste vprašali. Najprej smo si ogledali zanimivo igrico o dečku Franciju, ki so jo odlično odigrali naši mladinci. Temu pa je sledil veličasten prihod svetega Miklavža v spremstvu angelčkov in parkeljnov. Ob obisku je obdaroval vse navzoče otroke. Pri izbiri daril pa mu je pomagala KS Besnica in naša župnija.

Žarečih obrazov so otroci odhajali iz naše župnijske cerkve, s prošnjo svetemu Miklavžu, da jih prihodnje leto zopet obišče.

Galerija 
NAŠI MINISTRANTI PREIZKUSILI SVOJE HITROSTNE SPOSOBNOSTI

Naš ministrantski zbor z veseljem lepša bogoslužje v naši župniji. Tudi med tednom z veseljem ministranti sodelujejo pri svetih mašah. Zato se je sveti Miklavž odločil, da jih v soboto, 3. decembra, popelje na nagradni izlet. Tokrat so se ministranti preizkusili v hitrostnih sposobnostih. Več si oglejte v galeriji slik.

GalerijaZAHVALNA NEDELJA

Vsako leto imamo prvo nedeljo v novembru priložnost, da se Bogu zahvalimo za vse darove, ki smo jih prejeli v preteklem letu.
Ob zahvalni nedelji se tudi oltarji naših cerkva okrasijo s pridelki narave in dela naših rok. Tudi letos je okrasitev v naši župniji pripravila naša mladina.

ZAHVALA DOMAČEGA ŽUPNIKA OB ZAHVALNI NEDELJI

Ob tej priložnosti bi se iz srca rad zahvalil vsem prizadevnim župnijskim sodelavcem in vsem ljudem dobre volje, ki storite kaj dobrega v korist naše župnije, naših krajev in vašega župnika. Še posebej hvala vsem članom ŽPS, ključarjem, mežnarjem, vsem pevcem, organistom, zborovodjem, instrumentalistom, pritrkovalcem, ministrantom, katehetom, bralcem Božje Besede, sestavljalcem uvodov, voditeljem različnih skupin, župnijski gospodinji, čistilkam, molivkam in molivcem, birmanskim in oratorijskim animatorjem, urednikoma župnijskega glasila in spletne strani, tehničnim podpornikom, vsem pridnim prostovoljcem pri raznih delih, gospodinjam, ki nas razvajate ob različnih slovesnostih, ter vsem, ki naredite karkoli dobrega v korist naše župnije. Bog vam povrni za vse, tudi za prijazen nasmeh, ki ga je človek deležen!

ZAHVALA GOSPODA NADŠKOFA MSGR. STANISLAVA ZORETA
»O Bog, kako dragocena je tvoja dobrota! Človeški sinovi se zatekajo v senco tvojih peruti!« (Ps 36,8).
Iz dneva v dan okušamo Božjo dobroto, ob zahvalni nedelji pa se mu želimo še posebej zahvaliti za vse dogodke, v katerih nam je razdajal svojo ljubezen, in vse ljudi, po katerih nam je dokazoval, da hodi z nami.
Gospod je bil z nami dober po daru svetega leta usmiljenja, v katerem smo v Jezusu Kristusu spoznavali obličje usmiljenega Očeta. Mnogi so prav po povabilu tega leta ponovno odkrili, da je Bog odpuščajoči Oče, in so se izročili objemu njegovega usmiljenja. Duhovnikom se zahvaljujem, ker so v tem letu na poseben način postajali orodje Božjega usmiljenja pri oznanjevanju Besede in podeljevanju zakramentov. Božjo dobroto smo doživeli tudi z obiskom milostnega kipa fatimske Matere Božje, ki je prebudila pobožnost in molitev vernih in poglobila odnos do Jezusa Kristusa.
Gospod je bil z nami dober po daru bratov in sester, po vsakem kristjanu in po vsakem človeku. Zahvaljujem se vsem bratom in sestram po naših župnijah, da ste bili blizu svojim duhovnikom, da ste z njimi sodelovali pri oblikovanju župnijskega življenja in pri vzdrževanju cerkva in župnišč. Zahvaljujem se vam, starši, da ste si prizadevali za vzgojo otrok in ste jih vodili z besedo in življenjem. Zahvaljujem se vsem, ki ste z molitvijo in pričevanjem krščanskega življenja posvečevali svoja delovna mesta in svoje sodelavce. Hvala lepa vsem, ki ste s svojimi darovi in sposobnostmi stopali tudi v oblikovanje javnega življenja in si prizadevali za naše skupno dobro.
Hvala tudi bratom in sestram redovnikom in redovnicam za požrtvovalno služenje ljudem in za pričevanje posvečenega življenja.
Na poseben način se želim zahvaliti vsem, ki na kakršen koli način delate za nove duhovne poklice ter za svetost in stanovitnost že poklicanih. Naj vaše molitve, dragi bolni bratje in sestre, predvsem pa vaše žrtve in vztrajanje v tihi zvestobi prebudi pogum in veselje v srcih vseh poklicanih, da ne bomo pogrešali oznanjevalcev evangelija in delivcev kruha življenja.
Zahvaljujem se vam tudi, da molite za svoje duhovnike in za škofe, da bi bili ponižni služabniki ubogega in križanega Gospoda. Hvala vam tudi za dobronamerne spodbude in kritike, s katerimi pomagate pri iskanju pravih odgovorov na vprašanja, ki jih naš čas postavlja Cerkvi in vsem nam.
Vsak dan molim za vse vas in se Bogu za vas tudi zahvaljujem. Naj njegova dobrota blagoslavlja vašo dobroto.

GalerijaPRAZNIK VSEH SVETNIKOV

V vzhodni Cerkvi so že v 4. stoletju praznovali spomin vseh svetih mučencev. Obhajali so ga spomladi v povezanosti z veliko nočjo, ker so se zavedali, da k dovršitvi Kristusovega poveličanja spada tudi poveličanje njegovih udov.
Pod vplivom vzhodne Cerkve so proti koncu 6. stoletja uvedli praznik vseh mučencev tudi v Rimu. Papež Bonifacij IV. pa je 13. maja leta 610 rimski tempelj Pantheon posvetil Devici Mariji in vsem mučencem.
Vsi sveti - kot praznik
 
Misel o praznovanju vseh svetnikov (in ne več samo mučencev) je dobila oprijemljiv izraz, ko je papež Gregor III. (731-741) pri sv. Petru v Rimu posvetil posebno kapelo v čast Odrešeniku, njegovi Materi, vsem apostolom, mučencem in vsem svetnikom.
Vsi sveti - 1. november
Papež Gregor IV. (827-844) je praznik izrecno iz 13. maja preložil na 1. november in ukazal, naj se slovesno praznuje v vesoljni Cerkvi. Prvo pričevanje, da so v Rimu praznik vseh svetnikov obhajali 1. novembra, pa imamo že iz časa pred letom 800.
Razlogi, zakaj je Cerkev uvedla praznik vseh svetih, nastajajo že kmalu po uvedbi: število svetnikov je tako narastlo, da se ni bilo več mogoče spominjati vsakega posebej v bogoslužju.
Na praznik vseh svetih se spominjamo predvsem tistih neštetih nebeških izvoljencev, ki na zemlji njihove skrite, a pred Bogom in v resnici velike svetosti nihče ni poznal in priznal.
Morda so živeli med nami, pa nismo vedeli, kaj je v njih ustvarila Božja milost. Ti so namreč znali z Božjo pomočjo tisto posvečenje, ki so ga pri krstu prejeli, v življenju ohranjati in izpolnjevati (prim. C 40).
Vsi sveti - veseli praznik
Praznik vseh svetih je vesel praznik, ki vlije vsako leto veliko tolažbe in poguma vsem, ki so podali na pot Kristusovih blagrov, da morejo s potrpežljivostjo in ljubeznijo zmagovati nad svojimi notranjimi in prav tako zunanjimi bridkostmi in težavami (prim C 8).
To je slovesni godovni dan naših dragih, v Kristusu starejših bratov in sester, ki so dober boj izbojevali, tek dokončali, vero ohranili (prim. 2 Tim 4,7).
Zdaj se radujejo v neizrekljivem in veličastnem veselju (prim. 1 Pt 1,8), s svojim zgledom svetijo tudi nam, kažejo kako priti do zmage ter nas podpirajo s svojo priprošnjo, ki je v zelo veliko oporo naši slabosti.
Bogoslužje potujoče Cerkve se na ta praznik pridružuje nebeški Cerkvi in z njo vred poveličuje Gospoda, ki je vir svetosti in slava izvoljenih. VELIKA ZMAGA NAŠIH MINISTRANTOV NA NADŠKOFIJSKEM TEKMOVANJU

V soboto, 29. oktobra, je v Zavodu svetega Stanislava v Šentvidu potekalo nadškofijsko tekmovanje ministrantov. Naši ministranti (Gašper, Matevž in Krištof) so pometli z vso konkurenco in osvojili naslov nadškofijskega prvaka v kvizu iz poznavanja svetega leta usmiljenja, življenja svetega Martina in izrekov papeža Frančiška.
Skupaj z njimi se veseli vsa župnija in vam iskreno čestitamo!

GalerijaBLAGOSLOV NOVE ŽUPNIJSKE KURILNICE


V nedeljo, 23. oktobra, smo z blagoslovom predali namenu novo župnijsko kurilnico na biomaso. S tem bomo prešli na bolj ekološki način kurjave, ter počasi zamenjali 4 kurišča v štirih stavbah z eno samo kurilnico. Drva za kurjavo se bodo odslej pripravljala iz župnijskega gozda, kar bo pomenilo, da se bodo stroški vsakoletne kurjave zelo zmanjšali.
Projekt smo razdelili na tri faze, da ne bi preveč obremenili župljanov s prispevki. Faze se nadgrajujejo, tako, da je mogoče delo izvesti v več letnih fazah. Prvo fazo smo izvedli v letošnjem letu. Ta faza obsega prenovo in dograditev obstoječe kurilnice v župnišču, namestitev nove kurilniške opreme (kotel na biomaso, dva zalogovnika toplote s skupnim volumnom 3.600 l, toplotno črpalko za segrevanje sanitarne vode v poletnih mesecih), toplovodno povezavo do mežnarije in priklop mežnarije na skupni vir toplote. Druga faza (prihodnje leto) bo obsegala zahteven priklop toplotne energije na župnijsko cerkev, tretja faza pa bo priklop toplote na staro mežnarijo.
Bogu hvala, da je prva faza tako lepo potekala. Ob tem dogodku bi se rad zahvalil prav vsem ljudem, ki ste po svojih močeh prispevali svoj košček mozaika temu skupnemu župnijskemu projektu. Hvala vsem, ki ste po svojih močeh finančno podprli ta projekt, ter vsem, ki ste s fizičnim delom ali kako drugače pomagali pri izvedbi projekta. Bog vam vsem povrni!

Galerija
ŽUPNIJSKO ROMANJE V OBSOTELJE


Kljub slabi vremenski napovedi je bilo vzdušje na našem avtobusu enkratno. Pisana druščina romarjev, od 5 do 80 let starosti, je hitela novim doživetjem naproti. Program je pripravila naša župljanka Dušica, ki ima korenine na Bizeljskem. Po okrepčilu z jutranjo kavico, nas je pot vodila na Svete gore ob Sotli, kjer že več stoletij stoji 5 cerkva. V osrednjem Marijinem romarskem svetišču nas je sprejel župnik Damjan, ki nas je v svetem letu usmiljenja popeljal skozi sveta vrata.. Po romarski sveti maši smo se odpravili na domačijo Dušičinih staršev, kjer so nas z odprto bizeljsko gostoljubnostjo pogostili z ajdovo potico in sladkim bizeljčanom. Pot med čudovitimi gorcami nas je pripeljala do župnijske cerkve v Bizeljskem, kjer je kot kaplan služboval blaženi Anton Martin Slomšek. Ob razlagi domačega župnika Vlada smo spoznavali pomen našega svetnika za slovenski narod. V tamkajšnjem župnišču smo si ogledali muzejsko zbirko in v župnijski kleti zapeli Slomškovo pesem En hribček bom kupil (to pesem je Slomšek napisal prav na Bizeljskem). Z zanimanjem pa smo si ogledali tudi posebnost Bizeljskega – repnico. Po duhovnem okrepčilu smo se okrepčali tudi telesno na izvrstnem kosilu. Nato se je naša pot za nekaj časa razdelila. Nekateri so se razvajali ob toploti Term Olimia, drugi pa smo obiskali samostan in lekarno v Olimju (s čudovito razlago nas je navduševal dobrodušni p. Ernest). Otroci in tudi manj mladi so težko dočakali obisk tamkajšnje čokoladnice. Za piko na i pa smo obiskali še Jelenov greben. Polni čudovitih vtisov smo se vračali na svoje domove, z željo, da zopet kmalu skupaj poromamo!

Galerija
PETKOVA MLADINSKA SREČANJA


Vsak petek ob 20. uri se v stari mežnariji zbere mladinska skupina. Pogovarjamo se o življenjskih temah, se družimo ob raznih igrah, pogledamo kakšen zanimiv film, gremo skupaj na kakšen izlet, naredimo kakšno dobro delo… skratka, imamo se lepo. Skupina je vedno odprta, zato se pridruži tudi ti. 

Galerija

MPZ UTRIP PREPEVAL PRI POLICIJSKI SVETI MAŠI


Od 23. do 25. septembra so bili pevci MPZ Utrip na pevsko-družabnem vikendu v župnišču na Koprivniku nad Bohinjem. Ta vikend so izkoristili za intenzivne pevske vaje in medsebojno povezovanje. V nedeljo, 25. septembra, pa so bili povabljeni, da s petjem sodelujejo pri policijski sveti maši v Srednji vasi v Bohinju. Več si oglejte v galeriji slik.

GalerijaROMANJE V MEDŽUGORJE


Od 15. do 18. septembra je skupina romarjev iz desetih župnij obiskala romarsko središče v Medžugorju. Ob navzočnosti okrog 10.000 vernikov smo vsak dan doživljali vesoljnost Cerkve. Poglabljali smo svojo vero na Križevcu, Crnici, skupnosti Cenacolo, pri svetih mašah, spovedi, češčenju Najsvetejšega… Res dnevi, ki si jih lahko samo želiš. V srca se naseli tisti mir, ki ga svet ne more dati…
Pika na i so bili sončni dnevi, ki so nam pokazali, kako zelo nas ima Gospod rad.
Prihodnje leto pa zopet povabljeni v to »OAZO MIRU«!

GalerijaVSESLOVENSKO SREČANJE PRITRKOVALCEV

11. septembra je bilo v Šentjerneju vseslovensko srečanje pritrkovalcev. Na to srečanje so se uvrstile tiste pritrkovalske skupine, ki so bile izbrane na predhodnih pokrajinskih srečanjih. Gorenjsko so zastopali tudi besniški pritrkovalci.
Našim pritrkovalcem se iz srca zahvaljujemo, da so nas tako lepo zastopali na tem tekmovanju. Še naprej vam želimo obilo veselja in Božjega blagoslova!
NAGRADNI IZLET ŠMARNIČARJEV


Čeprav je od meseca maja in letošnjih Šmarnic minilo že kar nekaj časa, se je četica najbolj zvestih šmarničarjev odpravila na nagradni izlet.
To se je zgodilo v soboto, 10. septembra, ko smo se z avtobusom odpravili v neznano. Pot nas je vodila proti Štajerski , kjer smo zavili proti Celju. Našo pot smo nadaljevali na bližnji hrib, kjer je na cilju pisalo: Celjska koča. Tam smo se dodobra nasankali – prav ste slišali – čeprav ni bilo snega. Dve uri in pol smo drveli po pobočju z bobkarti in res uživali v čudovitem poletnem vremenu. Navdušena četica se je nasmejanih obrazov vrnila v domače kraje.
Z veseljem bomo tudi prihodnjega maja hodili k Šmarnicam – pa ne zaradi nagrade, ampak zaradi Marije!

GalerijaSEMANJI DAN V BESNICI


Leto je naokrog in Turistično društvo Besnica je v sodelovanju s Krajevno skupnostjo ter župnijo Besnico pripravilo že tradicionalno prireditev Semanji dan.
Letos je bil to že 25. Semanji dan. Nedelja, 4.9. 2016 se je že pričela lepo. Sonce nas je ob 9.00 uri najprej povabilo in pospremilo k sveti maši. Obhajali smo zunanjo slovesnost našega farnega zavetnika, Sv. Tilna. Sveto mašo sta darovala gospod nadškof Anton Stres in domači župnik, gospod Andrej Jemec. Dodatno so jo polepšali še pevci mešanega pevskega zbora Sv. Tilen in pa številni verniki, ki so se prišli priporočit Sv. Tilnu. Po končani maši smo druženje nadaljevali pred cerkvijo. Odvijal se je bogat kulturni program s številnimi gosti. Nastopili so: Mažoretke iz Kamnika, Pihalna godba Stranje, Besniški ansambel Rožnik, pa Besniški harmonikarji Saša Ažbe, Robi Kozjek, David Bračun, ter priznana pevka Nuška Drašček. Predstavili so se tudi domači ustvarjalci in rokodelci - Prav nihče pa ni ostal niti žejen, niti lačen. Za to pa so zaslužne besniške gospodinje. Postregle so z domačo zaseko, pecivom in pijačo – domačimi dobrotami.
Vsi pa se zavemo, da vse lepo enkrat mine. Ko smo odhajali domov, smo odhajali polni lepih, prijetnih vtisov ter hvaležni Turističnemu društvu, Krajevni skupnosti ter vedno nasmejanemu župniku, gospodu Andreju Jemec. Veseli smo bili novih poznanstev in srečanja z znanci, prijatelji, ki jih mogoče nekaj časa zopet ne bomo srečali. Vsi smo odhajali z mislimi, da prihodnje leto ponovno pridemo.

Galerija


PRAZNIK SVETEGA TILNA

Na praznik svetega Tilna (1. septembra), našega zavetnika, praznuje naša župnija praznik celodnevnega češčenja Svetega Rešnjega Telesa. Vsi župljani smo bili povabljeni, da ta dan preživimo nekaj trenutkov skupaj z Jezusom.
Dopoldansko sveto mašo je daroval g. Blaž Dobravec, kaplan v Šenčurju in v Cerkljah. Sklep češčenja pa sta vodila letošnja novomašnika: g. Bernard Rožman in g. Simon Virant. Ob tej priložnosti sta nam podelila tudi novomašni blagoslov. Pri večerni sveti maši je sodeloval tudi bogoslovec Tilen.

Jezus, hvala, da prebivaš med nami!


Galerija
ŽEGNANJSKA NEDELJA NA JAMNIKU

V nedeljo, 28. avgusta, smo praznovali žegnanjsko nedeljo v cerkvi na Jamniku. Geslo letošnjega srečanja je bilo: »Jamnik na Jamniku«. Razlaga je preprosta, saj je slovesno sveto mašo vodil salezijanec Boštjan JAMNIK. Sveto mašo je z odličnim prepevanjem obogatil MPZ Utrip.
Po sveti maši pa smo bili pred cerkvijo vsi deležni »žegnanjskih« krofov. Za dobro razpoloženje pa so poskrbeli Murnovi godci.
Čudovit sončen dan z zelo lepo udeležbo vernikov je bil res dan, ki ga je naredil Gospod.Galerija
ZAKLJUČNI PIKNIK MLAJŠE ZAKONSKE SKUPINE

V letošnjem letu je v naši župniji nastala še druga zakonska skupina, ki jo sestavlja pet parov. Letošnje pastoralno leto smo zaključili s piknikom v Dvorjah in ogledom gradu Strmol. Več o dogajanju si oglejte na fotografijah.

Galerija slik


MINISTRANTI IN TILNOVI SLAVČKI V IZOLI


Od 19. do 23. julija se je 53-članska ekipa ministrantov in pevcev otroškega pevskega zbora naše župnije mudila na nagradnih počitnicah v Izoli. Bivali smo v tamkajšnjem župnišču. Za nas je lepo skrbelo 15 animatorjev in 4 kuharice.
Veliko smo se kopali v nadvse toplem morju in uživali v mnogih velikih igrah. Vsak dan smo se Bogu zahvalili za lep dan s sveto mašo v izolski župnijski cerkvi skupaj z mnogimi turisti in domačini. Ob večerih pa smo si na daljšem sprehodu privoščili še sladoled in vožnjo z avtomobilčki, en večer pa smo preživeli ob plesu na trgu pred cerkvijo. Hvala vsem našim odličnim animatorjem in njihovim pomočnikom. Tudi hrana je bila odlična, za kar gre zahvala našim pridnim kuharicam.

GalerijaNAŠI ŽUPLJANI ZAVZETO SKRBIJO ZA LEPOTO NAŠIH CERKVE

Vsako soboto naši župljani po skupinah poskrbijo za čiščenje cerkva v Spodnji in Zgornji Besnici, ob svetih mašah pa tudi v cerkvi na Jamniku. Vsaka Božja hiša je odraz kraja in odraz vere v Boga.
Hvala vsem, ki se trudite v korist naše župnijske skupnosti. Naj bo to spodbuda tudi tistim, ki se še niste ojunačili.

Fotografija je z enega takšnih čiščenj.


PETI DAN ORATORIJA


V velikem veselju in hvaležnosti Bogu smo zaključili letošnji otroški poletni oratorij v Besnici. Hvala vsem odličnim animatorjem, ki ste se res s srcem trudili za letošnji oratorij. Iskrena hvala odlični voditeljici Anki Katrašnik. Tudi otrokom gre vsa pohvala za res lepo sodelovanje.
Brez naših sponzorjev pa prav gotovo ne bi mogli izpeljati tako odličnega oratorija, zato hvala: KS Besnica, PGD Besnica, ŠD Bela peč - Podblica,TD Besnica, KD Jože Papler Besnica, Okrepčevalnica na Raspokah, Nadškofijska Karitas Ljubljana, Slikopleskarstvo Presta – Alojz Torkar s.p,, Joškovi, družina Malič, družina Stavrov, Marinka in Janko Mohorič, družina Lotrič s Trate, Darko in Neža Bešter, Pogačnikovi iz Nove vasi, Pogačnikovi z Nemilj, Katrašnikovi z Nove vasi, Katrašnikovi z Jamnika, Olga in Janez Kozjek, Rosovi, Miha Bešter, družina Flajnik, Mira Jeram, družina Kokalj s Trate, družina Leben, družina Tepuš, Štefan Ošlaj za medijsko pokrivanje, kuharice Štefka, Lučka, Francka in Bojana, ter še mnogo skritih darovalcev. Bog vam povrni!
Iskrena hvala tudi veliki množici tistih, ki ste nas vsak dan razveseljevali s sladkimi dobrotami in sadjem. Hvala tudi vsem tistim, ki ste naš oratorij podpirali z molitvijo. Še enkrat hvala vsem, ki ste na kakršenkoli način pripomogli k letošnjemu oratoriju! Nasvidenje na oratoriju 2017 v Besnici!

Galerija
ČETRTI DAN ORATORIJA


Danes smo se »spopadli« z vrednoto RESNICE. Vsak zase se moramo v življenju potruditi, da ne bomo ostali z dolgim nosom, kot Ostržek.
Posladkali pa smo se s slastnimi palačinkami. Hvala vsem kuharicam za njihov trud in dobro voljo!
Predzadnji dan nam je malce ponagajal dež, a naša župnijska cerkev nam je, kot vedno, nudila svoje zatočišče.
Hvala vsem odličnim animatorjem za vaš zgled in predanost v službi svojim mlajšim vrstnikom!

Galerija

TRETJI DAN ORATORIJA


Tretji dan so Ostržek in z njim vsi otroci spoznavali vrednoto DELAVNOSTI. Razmišljali smo o talentih, ter kako jih razvijamo v svojem življenju.
Preko zanimivih katehez in delavnic smo končno prispeli do težko pričakovanih vodnih iger. Lepo se je bilo ohladiti v vročem popoldnevu. Hvala članom PGD Besnica.
Brez sladoleda in čokoladic tudi danes ni šlo.
Tako se naš oratorij preveša že v drugo polovico in težko že čakamo četrti dan!


Galerija

DRUGI DAN ORATORIJA


Tudi drugi dan je bil s soncem in srečo obsijan. Danes smo se ustavili ob vrednoti ZNANJA in MODROSTI. Tudi Ostržek je kljub svoji nagajivosti spoznal, kako pomembno je, če si pridobi novo znanje. To vrednoto so otroci danes spoznavali na katehezah.
Animatorji pa so nam pripravili zanimivo veliko igro in delavnice: kuharsko, plesno, impro, milni mehurčki, eksperimentalna, športna, skavtska… Vsak je našel nekaj zase. Hip hip hura za naše animatorje!
Hvala pa tudi Gostilni na Raspokah, da nismo bili lačni, ter KS Besnica, da nam ob sladoledu v teh dneh ni prevroče. Iskrena hvala tudi vsem drugim dobrotnikom, ki se res trudite, da je otrokom in animatorjem na našem oratoriju res lepo!
Težko že pričakujemo jutrišnji dan, še posebej vodne igre…

Galerija
PRVI DAN ORATORIJA


Končno je prišel dan začetka letošnjega oratorija v Besnici. Pisana druščina se je že od jutra zbirala ob našem župnišču. Vrvenje je naznanjalo, da se bo dogajalo nekaj posebnega.
Začeli smo z dvigom zastave, nadaljevali s prvim delom igrice o Ostržku, preko molitve in katehez spoznavali vrednoto družine, ustvarjali v raznih delavnicah in se na koncu pomerili v veliki igri.
Za nami je čudovit dan. Hvala vsem animatorjem, ki so se zares odlično pripravili na srečanje z otroki!
Nasvidenje jutri zjutraj na drugem dnevu našega oratorija!


Galerija

PRAZNIK ROJSTVA JANEZA KRSTNIKA IN KRESNI VEČER

Podružnična cerkev v Spodnji Besnici ima imenitnega zavetnika – največjega med preroki, sv. Janeza Krstnika. Vsako leto praznik te cerkve obeležimo s slovesno sveto mašo 24. junija. Slovesnost je polepšal MePZ svetega Tilna pod vodstvom Janeza Fabijana, ter naši pritrkovalci in ministranti.
Po slovesni sveti maši so člani KD Jože Papler skupaj s sodelavci (POŠ Besnica, čebelarsko društvo Besnica, tamburaški orkester iz Kranja, ansambel Rožnik, ter še množica ostalih sodelavcev) pripravili proslavo v čast 25-letnici samostojnosti naše domovine Slovenije, ter umetniški program ob kresnem večeru.
Bil je čudovit večer z zelo lepim obiskom. Hvala vsem, ki se trudite za lepše življenje v naših krajih!

GalerijaLETNI KONCERT MPZ UTRIP

Letošnji Dan državnosti smo v naši župniji obeležili tudi z letnim koncertom župnijskega mladinskega pevskega zbora Utrip. Mladi so pripravili izbor pesmi iz dvoletnega njihovega repertoarja. Pod umetniškim vodstvom njihovega zborovodja Aleša Lebna so pripravili navdušujoč koncert. Pika na i pa je bila tudi vsa koreografija, vezno besedilo in spremljava kitaristov, violinistov in flavtistke. Polna župnijska cerkev sv. Tilna in navdušeni aplavzi so povedali vse. Na koncu so nam mladi pripravili še družabno srečanje pred cerkvijo.
To je bilo lepo darilo naši domovini ob njeni 25-letnici, ter vsem našim župljanom in ljubiteljem petja.

Galerija
IZLET STAREJŠE ZAKONSKE SKUPINE

Vsako leto se člani naše zakonske skupine odpravimo na zaključni izlet. Letos nas je pot 26. junija vodila na Dolenjsko. Naš prvi cilj je bila romarska pot Nova Štifta. Tam smo skupaj z našim župnikom obhajali sveto mašo in se zahvalili za vse darove, ki nam jih Bog pošilja prek te skupine. Naslednji cilj je bil ogled Škrabčeve domačije v Hrovači. Izlet pa smo sklenili z ogledom Ribnice, kjer se nam je v vročem popoldnevu še kako prilegel osvežujoč sladoled.
Polni lepih vtisov smo se vračali v domače kraje. Naj bo to spodbuda tudi ostalim parom, da ustanovimo še tretjo zakonsko skupino v naši župniji.

Galerija slik
SEJA ŽPS »NA KOLESIH«


Vsako leto zadnja seja ŽPS poteka »na kolesih«. Tokrat nas je pot vodila v Zgornjesavsko dolino. Povzpeli smo se do čudovitega slapu Peričnik, si ogledali Planinski muzej v Mojstrani. Sledilo je zanimivo srečanje s »triglavskim« župnikom, Francem Juvanom, v župnijski cerkvi v Dovjem. Naš izlet smo sklenili v Gozd Martuljku s prijetnim druženjem.
Vsem članom našega ŽPS iskrena hvala za ves vaš trud v korist naše župnijske skupnosti!

GalerijaČAS POROK V NAŠI ŽUPNIJI

V letošnjem letu bo v naši župniji sklenilo zakrament svetega zakona kar 20 parov. Veselimo se, da mladi zopet z večjim veseljem sprejmejo zakrament svetega zakona, s katerim v svojo sredo povabijo Boga. Vsem mladoporočencem iz srca čestitamo in jim želimo obilo Božjega blagoslova!
Na fotografijah je simboličen par novoporočencev z Jamnika (foto: Janez Eržen).
.

Galerija slik


PRAZNIK JAMNIŠKIH ZAVETNIKOV

V četrtek, 9. junija, smo obhajali praznik jamniških zavetnikov, sv. Primoža in Felicijana.
Primož in Felicijan, rodna brata, sta bila rimska državljana in plemenitega rodu. Živela sta v Rimu in v času Dioklecijanovega preganjanja pogumno obiskovala kristjane po ječah, jim vlivala tolažbo in dajala pogum. Že v visoki starosti sta tudi sama dosegla mučeništvo. Poganski duhovniki so ju namreč naznanili oblastem zaradi brezbožnosti in čarovnije. Med mučenjem sta morala prenašati strašanske muke in bila obglavljena leta 286. Njuno mučeništvo je opisano takole:
Čez nekaj dni ju predstavijo cesarju; ta jima ukaže, naj darujeta Jupitru in Herkulu. Oba srčno odgovorita: »Mi darujemo živemu Bogu spravne in zahvalne darove, vaših lesenih in kamnitih bogov pa ne kličemo; kako bi nam tudi lahko pomagali v naših stiskah, ko še hoditi ne morejo; kako naj bi nas oni podpirali, ko še sami ne bi mogli stati, če ne bi bili pritrjeni z železnimi vezmi.« Dioklecijan ju ukaže peljati v Herkulov tempelj, da tam darujeta. Ker nista hotela, ju prebičajo in odpeljejo v ječo. Potem ko sta bila že dlje časa v zaporu, ju postavijo pred sodnika Promota, da ju zopet zasliši. Ker sta neomajna in ponosno izpovedujeta svojo vero, ju ukaže ločiti in zasliši vsakega posebej.
Najprej se loti skoraj osemdesetletnega Felicijana in mu začne prigovarjati: »Usmili se vendar svoje sive starosti, zadnjega ostanka svojih dni in bodi pokoren poveljem naših gospodov in cesarjev.« Felicijan pa odgovori: »Ti me opominjaš zaradi moje sive glave? Bog jo bo varoval, če bo takšna njegova sveta volja, ali pa jo bo ovenčal s krono častite neumrljivosti v svojem kraljestvu, zato nehaj pretiti; smrt, ki je zate najstrašnejši strah, je zame samo ljuba poslanka, ki me kliče k mojemu Gospodu.« Sodnik ga ukaže neusmiljeno mučiti, nato pa privezati na steber, na katerem visi tri dni in tri noči. Sedaj pride vrsta na Primoža; sodnik ga želi pregovoriti z lažjo: »Tvoj brat se je omehčal in spametoval; pokoril se je cesarjevemu ukazu in izkazal čast neumrljivim bogovom. Posnemaj torej njegov zgled in daruj, da bosta lahko oba uživala popolno cesarjevo prijaznost in milost in bogovi bodo vajino bratsko ljubezen poplačali z vso obilnostjo svojega blagoslova. Svetnik, ki mu je bilo od zgoraj razodeto pravo bratovo junaško ravnanje, mu odgovori: »Sram te bodi, ker lažeš; Felicijan se zdaj ob koncu svojega življenja nikakor ne more izneveriti Zveličarju, ki mu služi že več kot petdeset let z najbolj gorečo ljubeznijo. Po telesu si naju ločil, po duši pa ne. Duh mojega brata me obdaja in me svari verjeti laži hudobnega duha. Brata me ne moreš oropati; umori ga, pa ga bom našel pri Kristusu in se bom z njim vekomaj veselil pri Gospodu.« Tudi njega ukaže strašno mučiti in to pred očmi brata Felicijana. V usta mu zlivajo raztopljen svinec, pa se le-ta po čudežu strdi, tako, da mu nič ne škoduje. Primož vesel vzklikne: »Glej, brat! Mogočnost našega Boga, ki ognju jemlje moč in vrelo tekočino spreminja v okrepčilo!«
Prav tako se po čudežu dva leva in dva medveda, ki jih pošlje sodnik nad mučenca, spremenijo v pohlevne živali. Primož in Felicijan vzklikneta: »Nesrečnež, ali še zdaj ne spoznaš, kako mogočen je naš Bog? Glej! Zverine mu izkazujejo čast in so pokorne njegovim služabnikom. Ali boš še naprej ostal trdovratnega srca?« Kljub temu da se ob tem mnogo ljudi spreobrne, ostane sodnik zakrknjen in ukaže oba obglaviti.

Na njun praznik smo obhajali praznično daritev na »balkonu Gorenjske«. Kljub deževnemu vremenu se je zbralo lepo število vernikov. Praznično sveto mašo je daroval domači župnik. Bogoslužje so polepšali pevci iz Krope in Podnarta, ki so nam pripravili tudi lep praznični koncert. S fotografijami pa je slovesnost ovekovečil Janez Eržen.

Galerija slikPROCESIJA SVETEGA REŠNJEGA TELESA

V nedeljo, 29. maja, so naši zvonovi oznanjali velik praznik, saj smo obhajali zunanjo slovesnost zapovedanega praznika Svetega Rešnjega Telesa in Svete Rešnje Krvi. Po sveti maši se je po čudovitih pokošenih poljih razvila veličastna procesija v čast Jezusu v Svetem Rešnjem Telesu, ki se je pomikala od kapelice do kapelice. Visoko so plapolala bandera sv. Tilna, sv. Janeza Krstnika in sv. Primoža in Felicijana,ter Srca Jezusovega in Marijinega. Slovesno petje župnijskega mladinskega zbora Utrip se je prepletalo s prelepimi melodijami, ki so jih iz naših zvonov izvabljali odlični pritrkovalci. Vrsta otrok, ki so pred Jezusom posipali cvetje, velika četa ministrantov, ter množica vernikov, ki so se veselili tega velikega praznika.
Iz vseh grl je ob koncu zazvenela mogočna zahvalna pesem za vse milosti, ki smo jih deležni po zakramentu svete evharistije. Bogu hvala!

Galerija slik


OBISK FATIMSKE GOSPE V NAŠI ŽUPNIJI

Pisal se je 21. maj 2016 s prekrasnim večerom, ki ga je krasilo večerno sonce. Ves dan se je okrog župnijske cerkve čutil pripravljalni nemir pred obiskom vseh obiskov.
Ves dan pred tem so poseben dan radostno oznanjali naši pritrkovalci, ki so pričarali prazničnost trenutka.
Ob 20. uri pa je med množico vernikov pripeljal snežno bel kombi z napisom: VRATA UPANJA. Iz vozila je izstopila nadvse dobrodošla gostja, naša nebeška Mati Marija, fatimska Gospa. Zbrano ljudstvo skupaj s svojim pastirjem, škofom dr. Francem Šuštarjem, jo je navdušeno pozdravilo.
Prisrčen je bil pozdrav najmlajših namenjen naši nebeški Mamici, sledili so pozdravi mladih, družin, Marijinih častilcev in domačega dušnega pastirja. S pesmijo Trinajstega maja jo je navdušeno pozdravil otroški pevski zbor. Ob slovesnem pritrkavanju so naši ključarji skupaj z množico vernikov Marijo ponesli v praznično odeto cerkev, stopajoč po rožnati preprogi, ki so jo pred Marijo pogrnili naši otroci.
Slovesnost je ob g. škofu polepšal mogočen ministrantski zbor, otroška pesem, sodelovanje veroučencev in članov ŽPS. Veseli smo bili tudi navzočnosti nekdanjega dušnega pastirja, g. Jakoba.
Našo Mater smo počastili z njenimi litanijami, domači župnik pa je vso župnijo posvetil Marijinemu brezmadežnemu Srcu. Kako velika milost!
Sledila je še slovesna procesije s fatimsko Gospo in svečkami. Prelepe melodije je iz svojih instrumentov izvabljal Pihalni orkester Alples iz Železnikov, ter naši pridni pritrkovalci.
Dve uri je bila naša Mati z nami, nato je sledilo slovo. Vse ljudstvo jo je navdušeno pozdravljalo. Hvala naša Mati Marija, da smo Te lahko gostili v naši župniji! Hvala za vse priprošnje, ki jih posreduješ svojemu Sinu! Hvala Ti za prečudovit večer v Tvoji družbi!

Galerija slikNAŠI PRITRKOVALCI GORENJSKI PRVAKI

Pritrkavanje je ena od slovenskih narodnih posebnosti. Že več stoletij slovenski pritrkovalci izvabljajo čudovite melodije iz naših zvonov.
Tudi v naši župniji je tako. Imamo zelo mlado ekipo pritrkovalcev, ki so zelo navdušeni.
Vsako leto spomladi pa Pritrkovalski krožek slovenskih bogoslovcev pripravi pokrajinska srečanja, s katerih se najboljši pritrkovalci uvrstijo na vseslovensko srečanje v mesecu septembru. Srečanja sedaj pripravlja in vodi bogoslovec Tilen Oberwalder Zupanc.
Letošnje pokrajinsko srečanje za Gorenjsko je bilo 5. junija v Železnikih. Srečanja so se udeležili tudi naši pritrkovalci in zasedli prvo mesto. S tem so se uvrstili na vseslovensko srečanje, ki bo letos v Šentjerneju.
Našim mojstrom iz srca čestitamo!
PRVO SVETO OBHAJILO

Na 7. velikonočno nedeljo je 10 naših prvoobhajancev prvič prejelo Jezusa v svoje srce. Skupaj s starši, župnikom in katehistinjo Moniko so se temeljito pripravili na njihov »zlati dan«.
Na prelep sončen nedeljski dopoldan smo polni notranje radosti vstopali v našo župnijsko cerkev. Veselje ob prazniku se je kazalo v korajžnem sodelovanju prvoobhajancev in otroškega pevskega zbora. Letos pa nas je obiskal tudi »čebelar«. Res je bil to dan, ki ga je naredil Gospod!

Galerija slik


SPET KLIČE NAS VENČANI MAJ

V naši župniji se v maju kar na treh koncih zbiramo k šmarnični pobožnosti v čast Devici Mariji: v cerkvi v Spodnji Besnici, v župnijski cerkvi in ob znamenjih, ter v gasilnem domu v Podblici. Vsako nedeljo popoldne pa se v lepem številu zberemo k skupnim Šmarnicam v cerkvi na Jamniku. 


Šmarnice v Zgornji Besnici

Šmarnice v Spodnji Besnici

Šmarnice v Podblici


ZAOBLJUBLJENA MAŠA PRI SVETEM MOHORJU

Na praznik Svete Trojice vsako leto poromamo k Svetemu Mohorju (župnija Selca), saj so naši predniki naredili zaobljubo, da bodo vsako leto poromali tja.
Tako se je večina romarjev v letošnjem sončnem dopoldnevu odpravila peš k tej sveti maši. Pri sveti maši pa je bilo pravo romarsko vzdušje, saj je vsa cerkev enodušno prepevala romarske pesmi.
Sveti Mohor, prosi za nas!

Ta podružnica pripada vasi Zabrekve in Topolje.
Baročna cerkev s kamnitimi oboki je bila po drugi svetovni vojni skoraj popolnoma uničena. Marca 1945 je bila podminirana cerkvena ladja, ostal pa je zvonik. Leta 1972 pa je strela še v zvoniku zanetila požar. Nova cerkev (s starim zvonikom) je bila postavljena leta 1973. Obnova ostrešja je bila izvedena po načrtu Selčana Franca Bernika, sledila ji je obnova zvonikovih fasad.
Načrt za prezbiterij je naredil inženir arhitekture Bahar, naredil pa ga je France Čenčič iz Selc, ki je v oltarni podstavek in ambon prenesel kopije baročnih linij. Od prejšnje cerkve je ostalo 8 kipov. V apsidi sta kipa sv. Mohorja in Fortunata, desno je sv. Miklavž, levo je kip papeža svetega Urbana. Na desni je kip svetnice redovnice (najbrž sv. Margareta - sklepa se po stari banderi z imenom svetnice) in papež Gregor, sedeč na oblaku. Na levi strani cerkve je kip sv. Barbare (ali sv. Katarine) in Marija z Jezusom, ki stoji na kači. Križ za procesije je postal oltarni križ. V zvoniku so trije bronasti zvonovi: velika dva sta nova, malega pa so pustili med 1. svetovno vojno.

Galerija slik


SREČANJE STAREJŠIH NA BINKOŠTI

Na binkoštno nedeljo smo v naši župniji nadvse slovesno praznovali tretji največji krščanski praznik, praznik Svetega Duha. Pri sveti maši ob 10. uri smo se spomnili tudi vseh naših starejših župljanov. Praznično sveto mašo so polepšali člani ŽPS, birmanci in župnijski mladinski pevski zbor Utrip.


Med sveto mašo so verniki lahko prejeli tudi zakrament bolniškega maziljenja.
Po sveti maši pa so člani ŽPS v stari mežnariji pripravili družabno srečanje za vse starejše.

Naj Sveti Duh prinese nov zagon in duhovno vnemo naši župniji!

Galerija slikROMANJE NA POLJSKO


Župljani Besnice smo čas prvomajskih praznikov spet obogatili z romanjem, tokrat na Poljsko. Gospod župnik je vodil skupino več kot petdeset romarjev, različnih starosti in poklicev, ki smo štiri dni dihali kot ena družina. Ob zgodnji jutranji uri smo potovanje pričeli s skupno molitvijo. Potovanje sta nam obarvala s kopico zanimivih podatkov vodnik Gregor in gospod župnik in nas pripravila na naš prvi cilj rojstni kraj Janeza Pavla II. Wadovice. V muzeju, ki je posvečen ljubljenemu papežu, smo slišali veliko anekdot in spoznali življenje in veličino Janeza Pavla II. Dan smo zaključili v Krakowu, v zavetju družinskega hostla. Drugi dan smo obiskali svetišče Božjega usmiljenja in spoznali življenje Faustine Kowalske in imeli mašo v kapelici, pri kateri smo vsi sodelovali s pesmijo. V bližini smo obiskali novi center Janeza Pavla II in sijočih obrazov občudovali mozaike slovenskega umetnika patra Rupnika. Nemogoče je opisati in niti fotografija ne pokaže mogočnosti in povednosti umetnij našega rojaka. Popoldne smo odkrivali kotičke mesta Krakow, ki je za nas vernike pomembno, ker je tu deloval Karel Wojtila kot škof in nadškof, hkrati pa je mesto bilo v pretekli zgodovini Poljske pomembno upravno in univerzitetno središče, na griču Vavel pa so vladali poljski kralji. Mesto nam je v besedi odlično predstavila Petra in nas popeljala na ogled veličastne katedrale, muzejev, mestnega jedra, imeli smo čas tudi za počitek ob kavi. Po mnogo prehojenih kilometrih smo zvečer v hostlu zopet združili glasove s pesmijo in ob kitari in klepetu ugotavljali, kako barvita so naša življenja. Tretji dan smo obiskali romarsko središče Čenstahovo in tu doživeli najlepšo mašo. V osrednjem svetišču, pred ikono Črne Marije je odmevala molitev v slovenskem jeziku, pesmi smo prepevali še bolj ponosno, saj so cerkev napolnile množice poljskih romarjev. Polni zanosa smo se počasi vrnili proti našemu hostlu in ob skupni večerji ugotavljali, kako nas prav različnost bogati: nekateri nas znajo nasmejati, drugi s pesmijo pobožati dušo, tretji s praktični tehničnimi znanji rešijo izzive, ki jih prinaša življenje. Gospod župnik pa vedno poskrbi, da se zavemo, da smo vendarle božji otroci. Četrti dan smo se zgodaj odpravili do bližnjega rudnika soli, v katerem smo občudovali skulpture in reliefe, peli Marijine pesmi v akustičnih dvoranah in poslušali angelski glas našega Besničana Tilna v veliki dvorani. Na koncu smo imeli zopet čudovito mašo v samem rudniku. Na poti proti domu je našo radost za nekaj časa skalil obisk temnega spomenika zgodovine, Auschwitza. Na avtobusu smo kljub vsemu znova znali najti veselo pesem in prijateljske pomenke in v zgodnjem nedeljskem jutru prispeli domov v našo Besnico. Romanje na Poljsko bo zagotovo odmevalo v našem vsakdanjiku še dolgo in nas spomnilo, da je življenje lepo, če dovoliš, da tvojo pot vodi Gospod.

Galerija slik

FATIMSKA MARIJA POZDRAVLJENA V NAŠI ŽUPNIJI!

21. maja bo našo župnijo obiskala Fatrimska Marija. To bo osrednji in najpomembnejši dogodek v naši župniji v tem letu. Slovesno jo bomo sprejeli ob 20. uri pred župnijsko cerkvijo. Na prostoru pred staro mežnarijo ne bo možno parkirati zaradi sprejemne slovesnosti. K tej izredni slovesnosti povabljeni prav vsi župljani: otroci, mladi, srednja generacija in starejši. Otroci imejte s seboj košarice s cvetjem, ki ga boste posipali pred Marijo. Še posebej lepo povabljene narodne noše! Slovesnost bo vodil g. škof, msgr. dr. Franc Šuštar. Slovesni sveti maši bo sledila še procesija z Marijinim kipom in lučkami. Vsak mora imeti s seboj svečko v lončku. Procesijo bo spremljal pihalni orkester Alples iz Železnikov. Izročimo sebe, svoje družine in našo župnijo Marijinemu varsrtvu!

Lansko leto je Slovenska škofovska konferenca uradno zaprosila rektorja svetišča v Fatimi na Portugalskem, da Cerkvi na Slovenskem zagotovi kip fatimske Marije romarice za čas od 13. maja do 13. oktobra 2016. To bo zdaj v Sloveniji že tretji Marijin obisk, odkar je fatimski Marijin kip leta 1947 začel romati po svetu.
Originalni milostni kip fatimske Marije iz cedrovega lesa stoji v fatimski kapelici na mestu, kjer se je Devica Marija leta 1917 prikazovala trem pastirčkom, Luciji, Frančišku in Jacinti. Leta 1920 ga je po podatkih vidkinje Lucije izdelal kipar José Ferreira Thedim iz portugalskega mesta Braga. Ta kip je bil na željo papeža Janeza Pavla II. leta 1984 in 2000 prepeljan v Vatikan, da je papež pred njim posvetil svet Marijinemu brezmadežnemu Srcu. Tudi sedanji papež Frančišek je pred tem originalnim kipom na Trgu sv. Petra oktobra 2013 izvršil posvetitev Mariji, ko so bila zbrana različna marijanska gibanja in skupnosti z vsega sveta, tudi skupina iz Slovenije.
Da bi mogla fatimska Marija neprestano romati po vsem svetu, je isti kipar, ki je naredil originalni kip, po njem izdelal še enega. Nato je Marijin kip večkrat obšel ves svet, prinašajoč sporočilo miru in ljubezni. Prvič v zgodovini se je zgodilo, da je kak milostni kip preromal vse celine sveta. Fatimska Mati Božja je pritegnila velike množice ljudi, tudi pripadnike drugih ver in neverne. Po njej so ljudje prejeli mnogo milosti in se spreobračali. Poročajo tudi o čudežih. Versko življenje se je poglobilo.NAŠI MLADINCI DEJAVNI TUDI PRI UREJANJU SKUPNIH PROSTOROV


Hvala vsem našim mladincem, ki se trudite na vseh področjih v naši župniji. Tokrat so se lotili urejanja in pospravljanja pomožnih prostorov, kjer so lepo uredili prostore in odpeljali vso odvečno navlako.
Naj bo vsem v spodbudo, da smo odgovorni za vse skupne župnijske prostore in jih moramo redno zanje skrbeti.
Hvala vsem, ki na kakršenkoli način prispevate, da je v naši župniji lahko lepo!


PRVOOBHAJANCI NA DUHOVNIH VAJAH

Od 22. do 24. aprila so bili naši prvoobhajanci skupaj s svojimi vrstniki iz Šenčurja na duhovnih vajah na Bledu. Zanje so skrbele sestre Hčere Marije Pomočnice, v soboto pa sta se jim pridružila tudi katehistinja Monika in župnik Andrej.
Vse dni so spoznavali pomen svete evharistije za naše življenje. Ob tem pa so se veliko igrali, družili, prepevali in se imeli skratka lepo.
Več o njihovem bivanju na Bledu povejo tudi fotografije.

Galerija slik


NEDELJA ZAKONSKIH JUBILANTOV


Na 3. velikonočno nedeljo smo v naši župniji praznovali obletnice porok. Osrednji sveti maši so se pridružili tisti pari, ki v letošnjem letu praznujejo 10, 20, 25, 30, 40 in 50 let skupnega življenja. Sveto mašo so polepšali pevci otroškega pevskega zbora Tilnovi slavčki, ter člani ŽPS s sodelovanjem. Vsak par je župnik blagoslovil, ter jim zaželel še obilo blagoslova tudi v prihodnje:
»Draga jubilanta! Sama dobro vesta, koliko truda je potrebno, da se človek iz nižine povzpne na vrh katerekoli gore. Na dan poroke sta začela skupno pot. Začela sta skupno navezo. Naveza uspe, če je prisotno medsebojno zaupanje, spoštovanje in ljubezen. Ta pot vaju je vodila navzgor in navzdol. Bili so lepi trenutki in padci. Pot pa se nikoli ne konča. Važno je, da ne omagata. Da uporabita vsa sredstva, da bo šlo naprej. Da bosta znala skupaj z Božjo pomočjo in pomočjo vseh, ki vaju imamo radi, povzpeti se proti vrhu, proti cilju. Kot duhovnik vama polagam na srce še tole: ne pozabita vedno znova vzeti na vajino skupno pot v družino Boga, molitev in prejemanje zakramentov. Vse to naj vaju vedno znova dviga v dobra in plemenita človeka, ki gradita na trdnem temelju vere, upanja in ljubezni.«
Po sveti maši je sledilo še družabno srečanje v stari mežnariji, za katerega so poskrbeli člani ŽPS.
Bogu hvala za zgled lepih zakonskih odnosov in zgled zvestobe drug drugemu in Bogu!

Galerija slikPRVOOBHAJANCI SE PRIPRAVLJAJO NA PRAZNIK PRVEGA SVETEGA OBHAJILA


V soboto, 16. aprila, so se celotne družine prvoobhajancev zbrale na neposrednih pripravah na njihov praznik. Skupaj smo ustvarjali in se v različnih delavnicah pripravljali na njihov »zlati dan«. Več si lahko ogledate v galeriji slik.
Ta petek pa odhajajo prvoobhajanci na duhovne vaje na Bled. Želimo jim obilo blagoslova!

Galerija slik


RAZSTAVA ROČNIH DEL V STARI MEŽNARIJI

Od 22. do 25. aprila je v naši stari mežnariji odprta razstava ročnih del naših domačih umetnic. Otvoritev razstave je bila v petek, ko se je zbralo lepo število ljudi, ki so prisluhnili prelepim melodijam vokalnega kvinteta Kostanarji iz Trstenika.
Razstava je umetniško resnično bogata, zato je vredna ogleda.
Hvala gospem, ki so se trudile z ustvarjanjem umetnin, ter za njihovo izvirno postavitev.


Galerija slik
BIRMANCI NA DUHOVNIH VAJAH

Od 1. do 3. aprila smo se naši birmanci mudili na duhovnih vajah v Marijinem domu na Bledu. V svoje okrilje so nas velikodušno sprejele sestre Hčere Marije Pomočnice, katerih karizma je delo z mladimi.
V treh dneh smo se srečevali s »prometnimi znaki« na naši življenjski poti preko zgodbe o Mojzesu in 10 Božjih zapovedih. Preko igre, dela po skupinah, molitve in razvedrila smo skušali prodreti v skrivnost Božje pomoči za nas v življenju.
Zelo smo bili veseli tudi sprehoda ob Blejskem jezeru, veselega večera in zaključnega praznovanja skupaj s starši.
S sestrami, animatorji in župnikom smo v teh dneh postali pravi prijatelji. Hvala za njihov zgled. Bilo je res lepo.

Birmanka

Galerija slikVABILO NA ŽUPNIJSKO ROMANJE NA POLJSKO OD 27. DO 30. APRILA 2016

Po čudovitem romanju v Rim lansko leto, se letos odpravljamo na Poljsko.
Jutranji odhod iz Besnice bo ob 4. uri. Sledi vožnja skozi Avstrijo in Slovaško do Poljske. Romanje nas privede do rojstnega kraja svetega Janeza Pavla II., kjer si bomo ogledali papeževo rojstno hišo in imeli romarsko mašo v tamkajšnji baziliki. Sledi vožnja do Krakova, kjer bomo trikrat prenočevali.
Naslednji dan bo posvečen ogledom Krakova, kjer je Karel Woytila deloval kot škof in nadškof. Mesto zaznamuje tudi grič Vavel nad starim mestnim središčem in reko Vislo. Sprehod na grič, kjer si ogledamo katedralo z grobnico poljskih kraljev. Nato se vrnemo v staro mestno jedro do trga Rynek in slavnih pokritih tržnic Sukenice. V čudoviti Marijini cerkvi bomo občudovali največji leseni gotski oltar v srednji Evropi, pravi dragulj rezbarske umetnosti. Videli bomo staro Univerzo, škofijsko palačo in še veliko drugih pomembnih zgradb. Dopoldne obiščemo svetišče Božjega Usmiljenja, kjer počiva sestra Faustina Kowalska, ki jo je papež Janez Pavel II. razglasil za svetnico. Tu bomo imeli osrednjo romarsko sveto mašo, saj je prav sestra Faustina glasnica Božjega usmiljenja (čemur je posvečeno letošnje sveto leto). Popoldne si ogledamo novi center Janeza Pavla II, ki ima čudovite mozaike našega rojaka, p. Marka Ivana Rupnika.
Tretji dan nas bo pot vodila v Čenstohovo, najbolj znano poljsko romarsko središče, kjer stoji tudi pavlinski samostan. Tu je znana ikona Črne Marije, ki ji pripisujejo čudežno moč in velja za zaščitnico Poljske. Prisostvovali bomo tudi slovesnemu odpiranju ikone »Črne Marije«, ki je največja znamenitost tega romarskega središča. Na Jasni gori bomo imeli tudi romarsko sveto mašo. V popoldanskih urah bomo imeli še avtobusni ogled Krakova.
Zadnji dan pa si bomo ogledali še eno največjih svetovnih znamenitosti, rudnik soli Wieliczka. To je eden najstarejših tovrstnih rudnikov na svetu, kjer bomo v globini preko stotih metrov občudovali čudovite dvorane, kapele in kipe, ki so vsi izdelani iz soli. Eden od najbolj zanimivih in fotografiranih je prav kip Janeza Pavla II. Tu bomo imeli še zadnjo romarsko sveto mašo. V popoldanskem času pa se bomo vračali proti domu, kamor bomo prispeli v zgodnjih jutranjih nedeljskih urah.

To doživetje je namenjeno vsem našim župljanom vseh generacij, od najmlajših do tistih z malo več leti. Poromali bomo od 27. do 30. aprila letos.
Prijave sprejemam od 1. februarja dalje do zapolnitve mest. Cena za odrasle je 170 EUR, za otroke in mladino vključno do 18. leta pa 110 EUR. Cena vključuje trikratno nočitev z zajtrkom, vožnjo z avtobusom, ter vse vstopnine. Pridružite se nam, ne bo vam žal!


Nekaj znamenitosti, ki nas čakajo na potiMEŽNARJEVI MAMI V SLOVO

Došel tedaj je oni čas,
ko se ločiti nama je:
da zadnjič vidim tvoj obraz,
občutim živo to gorje.
Le z Bogom mi tedaj odrini,
tje, kamor ti dolžnost veli.
Naj angelj v novej domovini
zaželjen mir ti podeli.
Po novih hodil boš ravninah,
zrl marsiktero rožico,
v zelenih, vedi, le planinah,
si najdeš rožico zvesto.
Usliši, prošnjo Ti o Bog,
obriši milostno solze,
uteši vsem nam stok in jok:
tolažbe svit prisij v srce! (Simon Gregorčič)

V sredo, 6. aprila, je odšla k svojemu Stvarniku po zasluženo plačilo dolgoletna mežnarica v župniji Besnica, gospa Frančiška Skvarča.

Rojena je bila leta 1923 v Rovtarskih Žibršah pri Logatcu. V Besnico se je skupaj z možem preselila leta 1962. Živeli so v stari mežnariji, z možem pa sta opravljala službo cerkovnika in grobarja. »Naša Lučka je bila stara štiri mesece, ko smo se preselili,« se spominja Frančiška, ki ima poleg najmlajše hčerke še tri otroke, hčerki Minko in Miro ter sina Rada, ki so poskrbeli za sedem vnukov in štiri pravnuke. Aktivna mežnarca je bila 46 let in v tem času služila petim župnikom. Sedaj njeno delo opravlja hči Lučka, »jaz jo pa malo nadzorujem«, šaljivo pripomni. Po moževi smrti je pet let sama kopala grobove. »Najtežje je bilo, kadar sem morala pozimi, ko je bila zem¬lja zmrznjena, na roke skopati dva metra globoko jamo. Na srečo je kasneje to delo prevzel Hlipov Janez.« Delo cerkovnika zahteva celega človeka in največ dela je ob nedeljah, ko imajo drugi počitek. »Trikrat na dan smo morali na roke zvoniti, če je kdo umrl, tudi po 15 minut. Župniku sem kuhala kosilo, čistila in krasila sem cerkev. V vseh letih službovanja sem šla samo za en dan na dopust. Z župniki se nisem prepirala, na začetku sem jim lepo povedala, kakšne so navade v Besnici in teh se je bilo treba držati. In so vsi razumeli.« Doživela je tudi veliko lepih trenutkov: »Ob nedeljah popoldne smo plesali na čestitke in pozdrave, ki so se vrteli po radiu. Najraje sem plesala polko, valček se moram pa še naučiti,« pravi Frančiška. Sorodniki in sovaščani ji želimo, da bi še čim večkrat poslušala čestitke in pozdrave (povzeto po Gorenjskem glasu).

Draga Mežnarjeva mama!
Pogrešali bomo vašo vedrino in vašo zavzetost za župnijsko cerkev v Besnici. Hvala vam za neštete ure, ki ste jih darovali v korist naše župnijske skupnosti. Naj vam bo Bog bogat plačnik! Spočijte se v njegovem naročju!

Hvaležni besniški župljani z župnikom Andrejem

VELIKA NOČ

To je največji krščanski praznik, saj Jezusovo trpljenje in smrt brez vstajenja ne bi imela nobenega smisla. Velika noč je praznik jutra, saj je Jezus v prvem svitu nedelje premagal smrt in razodel zmagoslavno vstajenje. To je praznik veselja in radosti, ki odmeva še nadaljnjih petdeset dni skozi velikonočni čas vse do praznika Svetega Duha – Binkošti.
V spomin na prvo Veliko noč obhajamo vsako nedeljo kot malo Veliko noč.

V naši župniji se je veliko vernikov zbralo k vstajenjski procesiji in k slovesni sveti maši ob 10. uri. Slovesnosti je vodil g. škof dr. Anton Jamnik.

Gospod, hvala Ti za Tvoje vstajenje, ki je poroštvo našega večnega življenja. Veselimo se! Aleluja! Aleluja!

Galerija slik


VELIKA SOBOTA

Na ta dan se Cerkev mudi pri Božjem grobu in premišljuje njegovo trpljenje in smrt.
Po stari navadi ta dan blagoslavljamo velikonočna jedila (rdeči pirhi – simboli Jezusove krvi in zmage življenja nad smrtjo; potica – simbol trnjeve krone; hren – simbol žeblja, s katerim so pribili Jezusa; meso – simbol Kristusovega telesa). Blagoslovljene jedi naj družina zaužije skupaj šele po prvi velikonočni maši.
Glavno praznovanje pa se začenja ob večernem mraku – velikonočna vigilija – najslovesnejše opravilo Cerkve v vsem cerkvenem letu. V prvi Cerkvi so vigilijo praznovali vso noč do jutranjega svita, ko je Jezus premagal smrt in vstal v novo življenje (vigilija pomeni bedenje).
Ker je velikonočna vigilija najlepši obred vsega leta in ga je treba poznati, če ga hočemo razumeti, bomo ta obred podrobneje razložili:
1. Slavje luči: Potem, ko bo duhovnik blagoslovil ogenj in okrasil velikonočno svečo, prinesemo to v cerkev, kjer duhovnik zapoje: Kristusova Luč. Vsi odgovorimo: Bogu hvala. Pri prvem vzkliku si ob velikonočni sveči (simbolu vstalega Kristusa) prižge svojo svečo duhovnik, pri drugem ministranti in pri tretjem vsi verniki. To ponazarja širjenje svetlobe vstalega Gospoda med vse ljudi. Ta trojna zahvala Kristusu se prelije v poslušanje velikonočne hvalnice, ki je najlepši odraz odrešenjske zgodovine.
2. Besedno bogoslužje: Poslušamo več beril iz Stare zaveze, ki nam prikazujejo pripravo na osrednji odrešenjski dogodek, ki ga je enkrat za vselej izvršil Kristus. V prvi cerkvi so v poslušanju Božje besede preživeli vso noč pred nedeljo Gospodovega vstajenja. Nato se oglasi Slava in se »odvežejo zvonovi«, ki so bili tiho od Velikega četrtka. Po berilu iz Nove zaveze duhovnik trikrat zapoje vstajenjsko Alelujo, ki je izraz nepopisnega veselja nad Kristusovo zmago.
3. Krstno bogoslužje: Najprej so litanije vseh svetnikov, s katerimi prosimo nebeške priprošnjike za pomoč v našem življenju. Sledi blagoslov krstne vode, s katero krščujemo do Binkošti. S tem simbolično pokažemo, da vsi zakramenti namreč pritekajo iz Kristusove odrešilne daritve. Sledi obnovitev krstnih obljub. Ker smo bili večinoma krščeni kot otroci, sedaj vsako leto zavestno obnovimo odpoved hudemu duhu in izpoved vere v troedinega Boga.
4. Evharistično bogoslužje, ki je najslovesnejše obhajanje celega leta.

Tudi v naši župniji smo ves dan častili Jezusa v Božjem grobu, ter se preko blagoslova ognja in velikonočnih jedil pripravljali na praznik vseh praznikov. Zvečer smo v nepopisnem veselju obhajali velikonočno vigilijo, ki so ji dali pravi pečat praznika mladostna pesem, uigrani ministranti, odlični bralci, pritrkovalci, ter seveda krasilci in čistilci. Bilo je prelepo! Bogu hvala!

Veselimo se Kristusove zmage nad smrtjo! Aleluja! Aleluja!

Galerija slik
Dragi tekači,
veselo veliko noč vam želim!

Bil je post in bil je veliki petek in danes je velika nedelja. ALELUJA! Ljudje, če je le mogoče, se trpljenja izogibamo. Vendar letošnji veliki petek je bil res velik in navkljub večerni izčrpanosti in bolečinam v nogah, ne bo šel tako hitro v pozabo.

Na poti iz Dravelj na Brezje, letos že šestič, sem se večkrat vprašal, ali je to sploh križev pot? Lep sončen dan, beli vrhovi slovenskih gora in ob tebi čudoviti ljudje, je vse kaj drugega kot trpljenje in žalost.

Tekači smo se podali na križev pot vsak s svojim namenom in prepričan sem, da je ta namen Bog že vključil v naše življenske načrte. Bog se nas spominja in zato je nujno, da se tudi mi spominjamo Jezusa in velikega petka, kajti le preko njega lahko preidemo v veliko noč.

Hvala vsem, ki ste se nam letos pridružili v rekordnem številu in na njem sodelovali ter drug drugega spodbujali. Koliko lažji je križ, če ga nesemo skupaj. Hvala p. Marjanu za velik del poti, hvala Simonu za obogatitev molitev z ubranim petjem, hvala zopet Jeri, ki nas je kljub obveznostim pocrkljala in se nam pridružila, hvala družini Rupnik, ki se vsako leto žrtvujejo in nam pomagajo speljati vse skupaj in koncev vsem vam brez katerih vse skupaj ne bi obstajalo. Še posebno veselje je bilo letos pogledati kopico otrok, ki so se nam pridružili v Suhi ...

Hvala vsem za vse darove, Bog vam naj stotero povrne.

Monika & Tadej

Galerija slikVELIKI PETEK

Navajeni smo gledati veliki petek kot dan žalovanja. Ne smemo pa spregledati, da imata svoj smisel tudi veselje in upanje. Tako kot na Cvetno nedeljo naj prevladuje misel na zmago. Rdečo mučeniško barvo pri bogoslužju uporabljamo v čast zmagi, zaradi katere ima mučeništvo pomen. Opis Jezusovega trpljenja ali pasijon beremo na Veliki petek vedno iz Janezovega evangelija, ki slika Kristusa kot zmagovalca nad grehom in smrtjo.Prav je, da ta dan razmišljamo Jezusov križev pot. V spomin na Kristusovo darovanje do konca imamo kristjani na ta dan strogi post.To je edini dan v letu, ko ne obhajamo mašne daritve, saj je Jezus enkrat za vselej za nas daroval krvavo daritev na lesu križa.
Večerno bogoslužje ima tri dele. V prvem je opravilo Božje Besede, drugi del je češčenje križa in tretji del je sveto obhajilo (s tistim Svetim Rešnjim Telesom, ki je bilo posvečeno že na Veliki četrtek).
Po končanem opravilu nesemo monštranco s Svetim Rešnjim Telesom v Božji grob, kar spominja na Jezusov pogreb. Od tega trenutka dalje pa do vstajenjske procesije poklekujemo v smeri Božjega groba, kjer je shranjeno Najsvetejše.
Na Veliki petek in Veliko soboto so oltarji razgrnjeni in brez vsakega okrasja v znak žalovanja zaradi Kristusovega trpljenja in smrti.

Obhajanje Velikega petka smo v naši župniji začeli s pobožnostjo križevega pota ob uri, ko je Jezus za nas daroval svoje življenje.
Ob obredih pa smo čutili veliko hvaležnost za Jezusovo enkratno žrtev. Pasijon so prebirali člani ŽPS, s pesmijo pa so nas uvajali v trpljenje člani otroškega pevskega zbora. Ob koncu obredov smo se ob molitveni uri ustavili ob Jezusovem grobu in se mu zahvalili za njegovo žrtev.

Galerija slik


VELIKI ČETRTEK

Velikonočno tridnevje Gospodovega trpljenja in vstajenja se začne z večerno mašo na Veliki četrtek, ima svoje središče v Velikonočni vigiliji in se sklene z večernicami nedelje Gospodovega vstajenja.

Pri večerni maši Velikega četrtka ne mislimo samo na postavitev evharistije, marveč tudi na zapoved ljubezni, ki jo je na ta dan postavil Kristus. Zaradi tega ponekod 12 možem duhovnik umije noge v znamenje Jezusove ljubezni do nas. Spominjamo pa se zadnje večerje, ki jo je Jezus obhajal s svojimi učenci. Pri tej večerji se je prvič darovala sveta maša, saj je Jezus spremenil kruh v svoje telo in vino v svojo kri. Ne smemo pa iti mimo zakramenta mašniškega posvečenja, saj je pri Zadnji večerji Jezus posvetil prve duhovnike (apostole).
Ker je tabernakelj pred večerno mašo že izpraznjen, poklekamo v teh dneh proti prostoru, kjer bo ta dan shranjeno Sveto Rešnje Telo (ječa – v spomin na Kristusa, ki so ga zaprli v ječo).

S sveto mašo zadnje večerje smo tudi v naši župniji začeli s proslavljanjem letošnjih velikonočnih praznikov. Polno simbolike nas je ta večer nagovarjalo. Prvič je domači župnik v znamenje medsebojne ljubezni 12 možem (iz vseh delov naše župnije) umil noge. Na koncu svete maše smo Sveto Rešnje Telo prenesli na stranski oltar (»ječo«). Po končani slovesni sveti maši smo ostali še v molitvi z Jezusom na Oljski gori (predvsem za nove duhovne poklice v naši župniji).

Jezus hvala Ti, da ostajaš z nami v zakramentih!

Galerija slik


SKAVTSKI KRIŽEV POT NA JAMNIKU

Vsako postno nedeljo ob 14. uri smo se v vseh treh naših cerkvah zbirali k razmišljanju Jezusovega trpljenja v križevem potu. Vsako nedeljo je križev pot vodila druga skupina naših vernikov: molitvena skupina, zdravstveni delavci, pedagoški delavci, gosti iz župnije Jarše, člani ŽPS in domači skavti.
Skavti so nam v popoldnevu Cvetne nedelje pripravili v cerkvi na Jamniku zanimiv skavtski križev pot. Pridružil pa se nam je tudi salezijanec, g. Janez Suhoveršnik, ki je vse dopoldne v naši župnije delil zakrament sprave.
Hvala vsem, ki ste se potrudili, da smo lahko bolj globoko doživljali letošnji postni čas!


Galerija slik

PRAZNOVANJE CVETNE NEDELJE

Prvi dan Velikega tedna – na cvetno (oljčno) nedeljo blagoslavljamo zelenje, ki ga verniki v procesiji nesejo v cerkev. S tem se spominjamo Kristusovega slovesnega vhoda v Jeruzalem, kjer je dovršil svojo velikonočno skrivnost. V ospredju bogoslužja cvetne nedelje ni blagoslov zelenja, ampak procesija s tem zelenjem v čast Kristusu Kralju, s katero gremo v cerkev, kjer nato med mašo poslušamo poročilo o Kristusovem trpljenju ali pasijon (na vsaka tri leta se ponovi pasijon po določenem evangelistu – Mateju, Marku ali Luku).Pri nas smo cvetno nedeljo obeležili z blagoslovom zelenja pri vseh svetih mašah, še posebej slovesno pa je bilo pri 10. sveti maši, ko je bil blagoslov zelenja zunaj. Pasijon so prebirali naši birmanci in mladi. Pri vseh svetih mašah pa se je zbralo lepo število vernikov.
Naj z žarom v svojih srcih vstopimo v praznovanje največjih skrivnosti naše vere!

Galerija slik
ŽUPNIJSKO POSTNO ROMANJE V ŽIRI

V popoldnevu Tihe nedelje nas je romarska pot vodila v župnijo Žiri. Kar 55 romarjev vseh starosti se nas je udeležilo tega romanja.Najprej so člani našega ŽPS v župnijski cerkvi v Žireh vodili križev pot. Sledilo je prisrčno srečanje z župnikom Igorjem Jerebom in duhovnim pomočnikom Jakobom Kraljem, ter mnogimi žirovskimi župljani v župnijski dvorani. Navdušeni smo bili nad njihovo gostoljubnostjo in prijaznostjo.V drugem delu pa smo si ogledali žirovski muzej in Rupnikovo linijo. Polni lepih vtisov smo se zvečer vrnili v domače kraje.


Galerija slik

BIRMANSKE DELAVNICE

V soboto, 12. marca, so naši birmanci pričeli neposredno pripravo na praznik Gospodovega vstajenja. V delavnicah so izdelovali osebna bandera s sliko svojega krstnega zavetnika in s svojim življenjskim geslom. Pridni animatorji so jih pri tem zavzeto usmerjali. Zopet se je zgodilo, da so župnijski prostori pokali po šivih.
Svoja bandera bodo birmanci nosili v čast vstalemu Gospodu pri vstajenjski procesiji.

Galerija slik


PRAZNIK PRVE SVETE SPOVEDI

Letošnji prvoobhajanci so se 11. marca veselili Božjega dotika, saj jim je Jezus pri zakramentu svete spovedi prvič odpustil njihove grehe. Simbolično je vsak prvoobhajanec pred oltarjem sežgal listek s svojimi grehi. Tega praznika so se veselili skupaj s svojim župnikom in s katehistinjo Moniko, ki jih je na ta dogodek skrbno pripravljala.
Sledilo je še praznovanje v stari mežnariji, ki so jim jo ob njihovem prazniku pripravile njihove družine. Tudi brez torte ni šlo.

Vsem prvoobhajancem želimo, da bi vse življenje zvesto sledili Jezusu in se z Njim pogosto srečevali tudi v zakramentu svete spovedi!


Galerija slik24 UR SREČEVANJ Z JEZUSOM

Vsako leto je ob vstopu v postni čas za našo župnijo čas posebne milosti. Saj smemo kar 24 ur v naši sredi gostiti najpomembnejšega gosta, Jezusa samega. Tako se v 24 urah lahko vsi župljani pogovarjamo z Jezusom.
Tudi letos je bila udeležba zelo lepa, saj se je pred Jezusom zamenjalo preko 280 molivcev. Na obisk k Jezusu so prišli od najmlajših, preko mladine in srednje generacije, vse do starejših. Vsak je imel čas, da se z Jezusom osebno pogovori. Najbolj prisrčna pa so bila srečanja z mladimi, otroki in zakonci. Človek je bil prevzet, ko je videl mladostno zagnanost in iskreno veselje v očeh pri molitveni uri naših mladincev v prvem večeru. Odprli so srca Jezusu in On jih je zagotovo nagradil. Prav tako je bilo čudovito srečanje zakoncev, ki so pred Jezusa prinašali svoje družine in medsebojne odnose. Lepo pa je bilo videti veroučence, ki so z iskrenostjo v očeh pristopali k prijatelju Jezusu.
Ves večer, ponoči in naslednji dan je bila naša župnijska cerkev zelo lepo obiskana. Kako lep pogled! Tukaj vidiš bodočnost naše župnije! Jezus bo prav gotovo še naprej Kralj naših src.
Nikomur ni bilo žal časa, ki ga je podaril Jezusu. On nas je gotovo poplačal s svojim mirom v naših srcih. Čudovit dan smo sklenili s pepelnično sveto mašo, ki so jo obogatili naši mladi. Bogu hvala za ta dan!

ŽUPLJANI JARŠ PRI DOMŽALAH NA POSTNEM ROMANJU V BESNICI

Na »aprilsko« (seveda glede na vreme) nedeljo, 6. marca, so se župljani iz Jarš podali na romanje v našo župnijo. Kar 95 romarjev vseh starosti se je zbralo v naši župnijski cerkvi, kjer so nam pripravili izvrstno razmišljanje križevega pota o Božjem usmiljenju. Zatem smo jih gostoljubno sprejeli v naši stari mežnariji. Sledil pa je še ogled naše cerkve v Spodnji Besnici. Zadovoljnih obrazov smo se poslovili z obljubo na še kakšno podobno snidenje.

Galerija slik


GLEDALIŠKA SKUPINA MARTA MARTA V BESNICI

V petek, 15. Januarja, je našo župnijo obiskala krščanska gledališka skupina Marta Marta, ki nam je pod vodstvom Gregorja Čušina pripravila lep večer s poučnimi skeči. Stara mežnarija je zaradi velikega obiska pokala po šivih. Občinstvo vseh starostnih skupin jih je zadovoljno nagradilo z gromkim aplavzom. Preživeli smo lep skupni večer in še kdaj nasvidenje Marta Marta!

Galerija slik


NAGRADNI IZLET ZA BOŽIČNO DEVETDNEVNICO

V soboto, 16. Januarja, smo se redni obiskovalci božične devetdnevnice odpravili na nagradni izlet. Kaj smo doživeli, si lahko ogledate na fotografijah.

Galerija slik
TRIKRALJEVSKA AKCIJA V NAŠI ŽUPNIJI

Akcija je potekala v soboto, 2. januarja. Vse domove naše župnije je obiskalo 45 kolednikov (7 skupin) z 12 animatorji in tremi voditeljicami. Prinašali so blagoslov Novorojenega Kralja in voščilo ob praznikih. Denar, ki ste jim ga namenili, bo v pomoč ljudem v misijonskih deželah. Hvala, ker ste odprli vrata svojih domov in src za potrebe revnih!
Trikraljevsko akcijo smo zaključili pri večerni sveti maši, ko so koledniki svoje darove položili k Jezusu v jaslicah.

Galerija slik