Župnija Besnica


LETO 2015


PRAZNIK SVETEGA ŠTEFANA

26. decembra smo v naši župniji obeležili tudi dve pomembni obletnici – 25 let samostojnosti naše domovine Slovenije in 90 let naše župljanke. Višek je praznovanje doseglo s slovesno sveto mašo v župnijski cerkvi. Po sveti maši pa je bil še tradicionalni blagoslov konj in proslava ob Dnevu samostojnosti in enotnosti. Oblikovali so jo mnogi naši župljani ob prepevanju mladinskega zbora Utrip. Za tem smo se vsi še zadržali na prireditvenem prostoru ob topli pijači in različnih dobrotah.Iskrena hvala vsem sodelujočim in članom ŽPS za pripravo prireditve!

Vsem krajankam, krajanom, ter vsem državljankam in državljanom iskreno čestitamo ob današnjem srebrnem jubileju samostojnosti naše drage domovine Slovenije!

Galerija slikBOŽIČ V NAŠI ŽUPNIJI

Praznik rojstva Jezusa Kristusa smo v naši župniji obeležili s svetima mašama na Sveti večer na Jamniku in v Spodnji Besnici. Višek praznovanja je bila slovesna polnočna sveta maša. Božični dan pa smo proslavili s svetima mašama v Spodnji Besnici in v župnijski cerkvi (s slednje so tudi fotografije).
Hvala vsem prizadevnim župnijskim sodelavcem za res lepo pripravljeno božično praznovanje!

Vsem pa želimo še naprej blagoslovljene božične praznike in vse dobro v novem letu!
Galerija slikBOG, KI NAM PRIHAJA NAPROTI

Božič pravzaprav nima prav nič opraviti s tem, za kar ga je naredila potrošniška družba in velika večina ljudi. Božič ni samo prijeten družinski praznik – to niso mir, veselje, harmonija in prijaznost – omejeni na 48 ur!
Božič – pravi božič postavi naš svet na glavo, je radikalen, želi preobrazbo. Bog, v katerega verujemo, postane človek. Ko nas Bog tako ljubi, da nam postane enak. In tako se veliki, vsemogočni Bog naredi šibek in nemočen kot dete v jaslih. Tako zelo se nam približa, da sam postane človek. Tako zelo nas ljubi, da se spusti v našo temo, v našo bolečino, v našo žalost in našo omejenost. Tako se nam približa v podobi otroka, da bi vsaj v njem zaslutili nekaj o veličini Boga in ga mogoče celo dojeli.
To je naš Bog, tako velik in močan, da se lahko naredi majhnega in šibkega. To je naš Bog, poln ljubezni, da se ves podari človeku. Bog, ki pride na svet. Ne čaka na to, da svet pride k njemu. Ne sedi milostljivo na prestolu, ne – prihaja nam naproti. Ne želi udobja, prihaja v našo resničnost – v našo temo, brezdomstvo, umazanijo in omejenost človeškega življenja.
Ne čaka na to, da se podamo na pot do njega. On nam prihaja naproti. Prihaja k nam – ker nam je pogosto tako težko iti do njega.
Božič je resnično praznik »naprotiprihajajočega« Boga. To je praznik Boga, ki pripoveduje o svoji ljubezni do človeka. In to je praznik ljudi, ki slavijo to Božjo ljubezen. Bog, ki nam prihaja naproti … ta advent … in skozi ves advent našega življenja.

Te Božje ljubezni vam ob božičnih praznikih iz srca želi vaš župnik Andrej s sodelavci.
IZDELAVA ŽUPNIJSKIH JASLIC


Letos župnijske jaslice nastajajo pod prsti birmancev sedmega in osmega razreda. Kot mentorja pa jih usmerjata Vanja in Primož Perne.

Na Jamniku pa so jaslice izdelali birmanci zgornjih vasi pod vodstvom Filipa Bertoncelj.

Veseli smo, da so bili pri svojem delu navdušeni in polni idej!

Galerija slik

BOŽIČNA DEVETDNEVNICA

Božična devetdnevnica je najlepša priprava na praznik Gospodovega rojstva. Vsak dan se je je udeležilo lepo število otrok, ki so z Marijino podobo in svečkami vstopili v temno cerkev. Ob veselem prepevanju in postopni graditvi jaslic so vsak dan prisluhnili zanimivi zgodbi. Hvala vsem mamicam za pomoč!

Galerija slikSREČANJE DEKANIJSKIH ŽPS-jev V BESNICI

Na tretjo adventno nedeljo popoldne je župnija Besnica gostila člane ŽPS kranjske dekanije.
Srečanje smo začeli s petimi litanijami Matere Božje v naši župnijski cerkvi (na orglah nas je spremljal g. Erik Švigelj, župnik z Zlatega Polja). Osrednji gost je bil predavatelj sociologije na Teološki fakulteti, dr. Igor Bahovec, ki nam je spregovoril o spremembah v družini v zadnjih 30-ih letih.
Sledilo je okrepčilo, ki so ga pripravili prizadevni člani našega ŽPS ob pomoči pridnih besniških gospodinj.
V zadnjem delu pa je naš gost odgovarjal na vprašanja prisotnih.
Bogu hvala za spodbudo o iskanju skupnih temeljev, nadgrajenih z ljubeznijo do naših bližnjih.


Galerija slikOTROCI NA NAGRADNEM IZLETU

Na sončno soboto, tik pred svetim Miklavžem, se je skupina 35 otrok odpravila na nagradni izlet v Ljubljano. Nagrajeni so bili za redno udeležbo na svetem misijonu.
Ogledali smo si zanimiv in poučen film, ter se poveselili v vožnji z avtomobilčki.
Veselih in zadovoljnih obrazov smo se vračali domov. Bogu hvala za ta lep dan!

Galerija slik


SVETI MIKLAVŽ OBISKAL OTROKE V BESNICI

Otroci in tudi malo starejši vsako leto zelo težko pričakujemo god svetega Miklavža. Tudi letos ni bilo nič drugače. Prepolna župnijska cerkev je pričakala prihod tega dobrotnika.
Najprej so otroke razveselili naši mladinci s poučno igrico o bratcu Jaku in sestrici Simoni. Prihod svetega Miklavža pa so napovedali parkeljni, ki so malce prestrašili poredne otroke. Skupaj z angeli pa je v cerkev vstopil tudi sveti Miklavž, ki nam je sporočil, da je vse leto opazoval naše otroke in videl, da so res pridni. Z veseljem je obdaroval vse otroke.
Za pomoč bi se radi zahvalili KS Besnica in članom ŽPS, ki so odlično pripravili letošnje miklavževanje!

Galerija slikMLADI IZ BESNICE OB KRIŽU MLADIH

V pripravi na svetovni dan mladih, ki bo letos poleti v Krakovu na Poljskem, potuje Križ mladih po Evropskih državah. Križ je mladim izročil papež Frančišek, da bi se v pripravi na svetovni dan mladi zbirali v molitvi ob njem. Sedaj Križ mladih potuje po slovenskih dekanijah. Od 28. novembra do 1. decembra se Križ mladih mudi v kranjski dekaniji.
V nedeljo, 29. novembra, smo ob Križu mladih pripravili molitveno bogoslužje mladi iz Besnice. Bilo je lepo! In vsak od nas si je odnesel v vsakdanje življenje nekaj trenutkov z Jezusom. Bogu hvala za ta večer!

ŽUPNIJA BESNICA SODELOVALA PRI RADIJSKI SVETI MAŠI

Na praznik Kristusa, Kralja vesoljstva je sveto mašo iz cerkve Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani prenašal Radio Slovenija in Radio Ognjišče (http://4d.rtvslo.si/arhiv/prenos-mase-in-evangelicanskega-bogosluzja/174372720). Sodelovala je naša župnija. Sveto mašo je daroval domači župnik, sodelovanje so pripravili sodelavci našega ŽPS, ministrirali so besniški ministranti. Z odličnim in navdušujočim petjem pa so sveto mašo polepšali pevci MPZ Utrip in VS Angeli.

Hvala vsem, ki ste omogočili mnogim po Sloveniji, da so bili deležni praznične svete daritve.ŽUPNIJSKO ROMANJE V PREKMURJE

V soboto, 14. novembra, se je skupina 53 župljanov (pisana druščina vseh starosti od 2 do 90 let) odpravila na vsakoletno župnijsko romanje. Tokrat je bil cilj najbolj oddaljen delček naše lepe Slovenije, Prekmurje.
Naše druženje smo začeli s sveto mašo v Bogojinski Plečnikovi cerkvi. Pot nas je nato vodila v Odrance, kjer smo si ogledali veličastno župnijsko cerkev, ki je sad 8 mučencev. Za veselo razpoloženje je poskrbela naslednja postaja – mlin na Muri. Zelo zabavno se je bilo voziti z brodom po reki Muri, otroci in mladina (tudi mladi po srcu) pa smo razposajeno uživali na igralih. Telo smo okrepčali z odličnim kosilom v Beltincih. Nadalje smo si z velikim zanimanjem ogledali lončarski muzej na prostem v Filovcih.
Mladi in manj mladi rod pa je težko dočakal vodne užitke v Termah 3000 v Moravcih. Ostala polovica romarjev pa si je z zanimanjem ogledala stolnico sv. Nikolaja v Murski Soboti in si privoščila zasluženo kavico.
Polni čudovitih vtisov in veselja ob medsebojnem druženju smo se pozno zvečer vrnili v domače kraje. Hvala pa našemu Štefanu (po rodu Prekmurcu) za čudovito organizacijo romanja!

Vabimo pa vas že na naslednje župnijsko romanje, ki bo od 27. do 30. aprila 2016 na Poljsko!

Galerija Slik
KLJUČARJI NA DELOVNEM IZLETU

V soboto, 21. novembra, smo se s ključarji odpravili na delovni izlet po Gorenjski. Natančno smo si ogledali sisteme ogrevanja v različnih župnijah (Lesce, Domžale, Dob, Škofja Loka, Selca). S temi izkušnjami bomo skušali najti optimalno rešitev za ogrevanje v naši župniji.

Hvala vsem 7 ključarjem, ki se resnično trudijo pri gospodarjenju v naši župniji!

Galerija Slik

ZAHVALNA NEDELJA PRI NAS

V dobi tehnike, razvitega gospodarstva in uspešnih trgovskih zvez se marsikomu zdi nesmiselno, da bi se Bogu zahvaljeval za tisto, kar je storil pravzaprav človek sam s svojo marljivostjo in iznajdljivostjo. Celo kmet, ki je bil včasih tako odvisen od obnašanja narave, Božje volje, zdaj bolj samozavestno seje, dela in z gotovostjo zre koncu leta naproti brez bojazni, da ne bi uspel, ker mu zavarovalnica povrne škodo, če je nastala zaradi poplave, toče, požara in podobno. Na prvi pogled izgleda prav zares, da današnji človek ne potrebuje Boga in da se mu na zahvalno nedeljo nima za kaj zahvaljevati.
Ali ne gledamo na vse stvari preveč površno? Ali se nam res za nobeno stvar ni potrebno zahvaljevati. Bogu? Smo res že tako neodvisni od njega? Ne dajmo se zaslepiti visoko razviti civilizaciji, rekordnim številkam in statistikam uspeha. Zemlje in njenih sil še zdaleč nimamo v oblasti. Še vedno je vse v rokah Stvarnika. Za skrivnostjo, ko se namreč leto za letom poraja iz zemlje novo življenje, ko vzkali seme in poženejo sadeži, ne stoji samo naše razumno in trdo delo, ampak tudi ljubezniva in zvesta Božja skrb. On nam končno daje vse, s čimer moremo razpolagati n se okoriščati. Ne nazadnje nam je podaril tudi življenje in možnost, da s svojo glavo razmišljamo in z rokami delamo. Zato mu tudi gre vsa zahvala.
Naša praznična daritev na zahvalno nedeljo naj bo torej združena s tem, da se mu zahvalimo za svoje življenje in vse, kar z njim prejmemo. Vse to mu položimo na oltar in mu recimo eno samo a iskreno besedo: Hvala!

Še župnikova zahvala:
Ob letošnji zahvalni nedelji bi se iz srca rad zahvalil vsem prizadevnim župnijskim sodelavcem in vsem ljudem dobre volje, ki storite kaj dobrega v korist naše župnije, naših krajev in vašega župnika. Bog vam povrni za vse, tudi za prijazen nasmeh, ki ga je človek deležen!

Galerija slikNAŠI MINISTRANTI NADŠKOFIJSKI PRVAKI

V soboto, 7. novembra, je v Zavodu svetega Stanislava v Šentvidu potekalo nadškofijsko tekmovanje ministrantov v kvizu in nogometu. Naši starejši ministranti (Jakob Katrašnik, Matija Bešter in Miha Pogačnik) so v močni konkurenci postali zmagovalci v kvizu iz poznavanja življenja svetega Dominika Savia in s tem nadškofijski prvaki 2016. Vsi jim iskreno čestitamo in se skupaj z njimi veselimo!

Galerija slikMLADI V STIČNI 2015

V oblačnem jutru, 19. septembra, se je lepa skupina mladih iz naše in šmartinske župnije z dvonadstropnim avtobusom odpeljala na vseslovensko srečanje mladih v Stično. Ogromna množica mladih je z navdušenjem spremljala program za dijake in študente, pričevanja ter delavnice, Višek pa je bila sveta maša (v čudovitem sončnem vremenu – Bog nas je bil gotovo vesel), ki so jo darovali vsi slovenski škofi ob somaševanju velike množice duhovnikov. Srečanje smo sklenili z glasbenim žurom na osrednjem prizorišču.
Kako lepo je bilo letos v Stični, so pričali nasmejani obrazi porisani s srčki, ki so spominjali na geslo letošnje Stične: »Blagor čistim v srcu, kajti ti bodo Boga gledali!« Veliko pa pove tudi izjava enega od naših mladincev: »Župnik, bilo je tako carsko, da ne bom šel v Stično samo drugo leto, ampak še velikokrat!« Bogu hvala za vse mlade, ki se trudijo živeti po Božji volji.

Kako so se imeli naši mladinci, lahko vidite v nekaj izsekih dogajanja.

Galerija slikČLANI KRŠČANSKEGA BRATSTVA BOLNIKOV IN INVALIDOV V NAŠI ŽUPNIJI

V četrtek, 8. oktobra, so nas obiskali člani kamniško-domžalske skupine Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov. Srečanje smo začeli v veroučni učilnici z duhovno mislijo, temo srečanja in medsebojnim druženjem. Višek pa je bila sveta maša v naši župnijski cerkvi, pri kateri so člani tudi sodelovali.
Lahko so nam zgled veselja, vztrajnosti in potrpežljivosti v življenju. Spodbuda pa jim je vsekakor krščanska vera.

Hvala jim za obisk in še kdaj nasvidenje!

Galerija slikPONOSNI NA BESNIŠKE MINISTRANTE

V soboto, 26. septembra, je v Naklem potekalo dekanijsko ministrantsko tekmovanje. Ministranti so se pomerili v ministrantskem kvizu iz poznavanja življenja svetega Dominika Savia, ter v nogometu. Naši ministranti so se v kvizu zelo lepo odrezali. Starejši ministranti (Matija Bešter, Jakob Katrašnik, Filip Ošlaj in Miha Pogačnik) so postali dekanijski prvaki, mlajši (Krištof Bešter, Matevž Bogataj in Ema Bračun) pa podprvaki. Iskreno jim čestitamo!

Za starejše pa že držimo pesti, da se čim bolje odrežejo tudi na škofijskem tekmovanju v oktobru!

Galerija slik10. DAN SVETEGA MISIJONA

Vseh deset dni svetega misijona nas je spremljal bogat nabor različnih duhovnih dogodkov. Prav vsak je lahko našel nekaj zase. Tako smo lahko gradili nove mostove do Boga, bližnjih in samega sebe. Bog daj, da bi bili sadovi svetega misijona še dolgo prisotni v naši župniji.Tako smo zadnji dan svetega misijona vsi polni hvaležnosti za vse milosti, ki smo jih bili obilno deležni. Tako smo misijon zaključili s slovesno zahvalno sveto mašo dobremu Bogu. Naj v srcu vsakega še dolgo odmeva: »Bog te ljubi!«Iskrena hvala pa vsej množici čudovitih sodelavcev, brez katerih misijon ne bi bil tak, kot je. Obilno pa naj Bog povrne vsem trem voditeljem našega misijona: br. Mateju Štravsu, br. Marjanu Potočniku in s. Anji. Bog vas živi!

Galerija slik


9. DAN SVETEGA MISIJONA

V dopoldanskem času so imeli srečanje z misijonarjema ministranti in krasilke. Popoldne pa je bilo srečanje za vse pevce, ki lepšajo bogoslužje v naši župniji. Sledila je sveta maša, ki so jo polepšali vsi pevski zbori.
Dan smo zaključili z ženskim večerom v Gostilni na Raspokah, ter z dekanijskim srečanjem mladih v Kranju.
Čas hitro beži in jutri se bo misijon v naši župniji slovesno zaključil. K zaključku povabljeni prav vsi župljani!


Galerija slik8. DAN SVETEGA MISIJONA

Danes je bil spovedni dan, ko je vsak imel priložnost, da preko Božjega odrešenja najde zopet človekovo dostojanstvo. Pri sveti maši so bile pomenljive besede brata Mateja: »Bog se nikoli ne naveliča nam odpuščati, mi se naveličamo prositi ga odpuščanja.«
Misijonarja sta še zadnji dan obiskovala naše domove. Razmišljali pa smo tudi o vrednosti Kristusovega trpljenja pri pobožnosti križevega pota.
Mladostni zalet osmemu dnevu misijona pa so dale delavnice in kateheze za 7. in 8. razred. Veroučenci so v nabito polni cerkvi dejavno sodelovali pri bogoslužju, ki ga je polepšal nekdanji birmanski bend (sedaj mladinski bend). Vsa cerkev je glasno pela: »Če v srcu ni ljubezni, sem pokvarjen tamburin, ki v prazno zazveni.«
Večer smo sklenili z romanjem z Marijino podobo na Šmarjetno goro.
Tako se je dan prevesil v predzadnji dan našega misijona.


Galerija slik
7. DAN SVETEGA MISIJONA

O pomenu svete evharistije je tekla osrednja misel današnjega dne. Br. Marjan je spregovoril o trojni navzočnosti Jezusa v našem življenju: v služenju bližnjemu, v trajni navzočnosti v sveti evharistiji in v osebi duhovnika.
Danes smo prosili še za tisti del župnijskega občestva, ki je že prestopil prag večnosti – za vse naše rajne.
Večer smo zaključili nepozabno – nekateri (predvsem bralci Božje Besede) v družbi dramskega igralca Pavleta Ravnohriba, moški del naše župnije pa na moškem večeru v Gostilni na Raspokah.
Bogu hvala za vse, kar smo prejeli v današnjem dnevu!


Galerija slik6. DAN SVETEGA MISIJONA

Ves dan je bil v znamenju Svetega Duha – misijonarja sta nam namreč spregovorila o zakramentu svete birme. Kako pomembno je, da kristjan postane sodelavec Svetega Duha. To sta misijonarja preko celega dne sporočala župljanom z obiskom njihovih domov.
Popoldne so se na delavnicah zbrali otroci 4., 5. In 6. razreda. Pripravili so tudi razigrano sodelovanje pri sveti maši. Polna cerkev je pokala od energije!
Dan smo zaključili z okroglo mizo z naslovom: »Od naravnega spočetja do naravne smrti«. Eminentni gostje: nadškof dr. Marjan Turnšek, Katarina Nzobandora iz Zavoda Živim, ginekologinja dr. Milena Igličar, ter moderatorka Damijana Medved so nam pričarali čudovit večer. Vsi navzoči so bili navdušeni. Zvočnemu zapisu pogovora lahko prisluhnete na naši spletni strani. Dan smo zaključili še z družabnim večerom za vse.
Bogu hvala za tako čudovit dan! Bog nas res ljubi!

Galerija slik5. DAN SVETEGA MISIJONA

Vodilna tema današnjega dne je bil sveti zakon. Bistvene vidike tega zakramenta sta nam misijonarja predstavila pri obeh svetih mašah.
Danes pa so doživljali veselje misijona najmlajši osnovnošolci – imeli so delavnice in oblikovali so tudi večerno sveto mašo. Bilo je prisrčno!
Dan smo zaključili z večerom za zakonce, ter za vdovce in razporočene. Ljubezen Boga moramo biti vedno pripravljeni deliti s sočlovekom!
Tako se je naš milostni čas (sveti misijon) prevesil v drugo polovico. Izkoristimo ta čas!

Galerija slik4. DAN SVETEGA MISIJONA

Četrti dan je minil v prošnji in molitvi za nove duhovne poklice v naši župniji, ter za svetost in vztrajnost že poklicanih. Pri obeh svetih mašah sta nas misijonarja spodbujala k molitvi za domače duhovnike, da bi tudi v preizkušnjah pogumno vztrajali v svoji službi.
Preko dneva sta naša misijonarja obiskovala župljane po domovih. Osrednji dogodek pa je bil večer duhovnih poklicev, kjer so pričevali br. Matej Nastran, kapucinski ponovinci: Jurij, Luka in Miro, ter naša misijonarka, s. Anja, frančiškanka Marijina misijonarka. Bil je čudovit večer, ki so ga s petjem polepšali naši mladinci iz pevskega zbora Utrip.
Zvečer pa se je zvrstilo še 5 Večerov na vasi: v Podrovniku, v Dvoru, v Novi vasi, v gasilskem domu v Besnici, ter v ulici Pod gozdom. Večere je vodilo kar 7 misijonarjev. Hvala tudi vsem, ki ste gostili te večere!
Naj nas tudi v prihodnje spremlja zvesta molitev za nove duhovnike, redovnike, redovnice in misijonarje!

Galerija slik3. DAN SVETEGA MISIJONA

Na misijonsko nedeljo so nas naši misijonarji spodbudili, da postanemo tudi mi misijonarji v svojem okolju. Pred Najsvetejšim smo molili za lepe medsebojne odnose. Popoldne pa je zaznamovalo srečanje starejših in bolnikov.
Misijonarili smo tudi na Kostanovem pikniku in postavili na ogled tudi misijonsko stojnico.
Zaključek čudovite sončne nedelje pa so bili Večeri na vasi na Pešnici, v Nemiljah in v Podblici.
Še en dan, ki ga je naredil Gospod!

Galerija slik
2. DAN SVETEGA MISIJONA

Drugi dan misijona je pokazal na živo občestvo naše župnije, saj smo ob oratorijskem dnevu spoznavali, kako Bog ljubi naše otroke in mladostnike. Veliko število otrok in animatorjev je preživelo čudovit sončen dan (ne le na zunaj, ampak predvsem v srcih). To se je pokazalo tudi pri zahvalni sveti maši, kjer je naša župnijska cerkev pokala od mladostne energije.
Čudovit večer pa se je zarisal na »balkonu Gorenjske«, ko smo na Jamniku obhajali misijonsko sveto mašo in prisluhnili čudovitemu koncertu Gorenjskega okteta. Res večer, ki je pobožal naša srca!
Pika na »i« današnjemu misijonskemu dogajanju pa so bili Večeri na vasi na Vidmu, Stari Pešnici in v Novi vasi, ki so jih vodili s. Anja, br. Matej in br. Marjan. Koliko veselja in prijaznosti je bilo na teh večerih, pove izjava s. Anje: »Ko sem stopila v vašo hišo, sem začutila toplino in takoj sem vedela, da vas Bog resnično ljubi!«
Naj se v srcu vsakega župljana iz dneva v dan bolj pozna, da je res ljubljen od Boga.

Galerija slik
1. DAN SVETEGA MISIJONA

V četrtek, 15. oktobra, smo s sveto mašo na Brezjah, ki jo je daroval škof dr. Franc Šuštar ob somaševanju župnikov in misijonarjev, začeli misijon v naši župniji.
Prvi dan misijona pa je minil v obiskih misijonarjev po domovih naših župljanov. Pri obeh svetih mašah se je zbralo lepo število vernikov. Dan pa je zaznamoval tudi obisk bolnih in starejših po domovih, srečanje z molivkami in molivci, ter molitev pred Najsvetejšim. Vrh današnjega dne pa je bilo srečanje misijonarjev z mladimi, ki se jih je zbralo zelo lepo število. Naj nam bo prvi dan spodbuda, da se bom tudi jaz odločil in se udeležil čim več dogodkov našega misijona. Tako bom lahko srečal samega sebe, Boga in bližnjega! 


Galerija slik


MISIJON V BESNICI – od 15. do 25. oktobra
»Bog te ljubi!« 

Bog, naj vam da mir in blagoslov!
Kadar človek stori dobro delo, ne da bi mu bilo treba, se Bog ozre z nebes, se nasmehne in pravi: »Poglej kako čudovito, že samo za ta trenutek se je splačalo ustvariti svet.« (judovska sveta knjiga Talmud).
Verjamemo, da se bo Bog v nebesih v času misijona veliko krat veselil na naš račun, ker ste dobri ljudje. Tudi mi se tega misijona zares veselimo. Misijon, ki je pred nami je za vse nas čas milosti. Življenje dandanes teče zelo hitro, zato je dobro, da se včasih malo ustavimo, in se vprašamo, kaj je najvažnejše v našem življenju. Zagotovo je ena glavnih stvari v našem življenju to, da imamo iz srca radi Boga, ki nas prav vsak trenutek našega življenje neizmerno ljubi. Za vse nas je zato misijon priložnost, da se spet bolj približamo Bogu in mu s svojim življenjem povemo, da ga imamo radi.


                                                              Več
ORATORIJ 2015

Letošnji oratorij v župniji Besnica je potekal od 4. do 8. avgusta 2015. Prostovoljno ga je pripravilo 35 animatorjev, vedno pa je bil z nami tudi naš župnik Andrej. Oratorija pa seveda ne bi bilo brez otrok, ki se jih je letos zbralo kar 82. Rdeča nit oratorija je bil Dominik Savio, fant, ki se je rodil pred 173 leti in umrl zelo mlad. Vseh pet dni nam je bil vsem v vzor, priporočili smo se mu pri jutranji molitvi, več o njem pa smo izvedeli pri igri in na katehezah. Otroci so bili po starosti razdeljeni v 12 skupin. Zelo zanimive, poučne in zabavne pa so bile tudi delavnice; kuharska, plesna, preživetje v naravi, umetniška, filmska, kemijska, športna, delavnica presenečenja in še mnoge druge. Tudi glasbe in petja ni manjkalo, saj smo prepevali vedno, kadar je bilo kaj prostega časa. Vsako jutro smo ob petju himne dvignili našo zastavo in jo ob koncu dneva spustili. Veliko strpnosti in medsebojnega sodelovanja pa je od otrok zahtevala vsakodnevna velika igra. Na raznih postajah so skupine opravljale naloge in tekmovale med seboj. Najbolj zabavna velika igra pa je bila vodna igra, saj nam ni bilo nič vroče. Brez krsta novih animatorjev seveda ni šlo. Oratorij smo sklenili z zaključno sveto mašo. Letošnji oratorij je bil vsekakor eden izmed najlepših oratorijev, saj se je sklenilo veliko novih prijateljstev, vedno je bilo čutiti skupinski duh animatorjev, ki so s srcem in vdanostjo Bogu otroke spoznavali z življenjem svetega Dominika. Nasmejani obrazi otrok so vsekakor povedali vse, vsi skupaj pa z veseljem pričakujemo naslednji oratorij.
                                                                                                                                                                              Animatorka Ana
PRAZNIK SVETEGA TILNA

V torek, 1. septembra, je naša župnija praznovala največji župnijski praznik. Godoval je namreč naš zavetnik, sveti Tilen. Praznik je zaznamovalo celodnevno češčenje Svetega Rešnjega Telesa. Ves dan smo delali družbo Jezusu, ki je bil naš posebni gost. Tako smo lahko nabrali moč za nadaljnje življenje.
Dopoldansko sveto mašo je daroval letošnji novomašnik, g. Boris Rozman. Spodbudil nas je k čuječemu vsakdanjemu življenju. Deležni pa smo bili tudi novomašnega blagoslova.
Ob 18. Uri pa je prav poseben obisk naznanilo slovesno pritrkavanje. Pika na »i« našemu praznovanju pa je bil prvi obisk našega pastirja, ljubljanskega nadškofa in metropolita msgr. Stanislava Zoreta. Najprej je delil Božje usmiljenje v spovednici, nato pa vodil zaključek celodnevnega češčenja. Sveta maša, polna hvaležnosti Jezusu za Njegovo navzočnost v naši župniji, je bila polna mladostne energije. Veliko pridnih župnijskih sodelavcev je oblikovalo resnično veličastno sveto mašo. Ob tej priložnosti je g. nadškof dolgoletnim ključarjem (g. Francu Bercetu, g. Francu Pogačniku in g. Marijanu Starmanu) za njihov življenjski prispevek v korist naše župnije podelil nadškofijska priznanja. Ob začetku novega mandata ŽPS pa je g. nadškof vsem članom podelil spominske plakete. Ne pozabimo nadškofovih besed: »Sveti Tilen je varuh skale, ki preprečuje, da bi naša srca zmrznila!« Naj bodo naša srca vedno goreča in polna ljubezni do Boga in do sočloveka.
Slovesnost pa so polepšali mnogi dekanijski duhovniki in diakona. Bogu in svetemu Tilnu hvala za ta čudoviti dan in za vse milosti, ki smo jih bili deležni!

Župljan

Galerija slikSVETA MAŠA V ZAHVALO ZA GASILCE

Ob 90-letnici PGD Besnica smo se zbrali v petek, 4. septembra, k zahvalni sveti maši v naši župnijski cerkvi. 8. septembra 1925 je bila namreč ustanovljena prva gasilska enota v našem kraju. Tako smo se Bogu zahvalili za vse požrtvovalno delo naših gasilcev v korist sokrajanov. Domači župnik je v nagovoru omenil tri pomembne značilnosti vsakega gasilca: pomoč, požrtvovalnost in prijateljstvo oz. pripadnost. Prav te tri lastnosti namreč pogosto manjkajo sodobnemu vase zagledanemu človeku. Tako so nam lahko gasilci vzor pri počlovečenju naše družbe.
Po sveti maši je v gasilnem domu sledila še slavnostna akademija in družabno srečanje.

Vsem našim gasilcem ob častitljivem jubileju iskreno čestitamo!

Galerija slik»TILNOVA NEDELJA« IN SEMANJI DAN 

V nedeljo, 6. septembra, smo v naši župniji obhajali zunanjo slovesnost našega zavetnika, svetega Tilna, oziroma žegnanjsko nedeljo. Pri slovesni sveti maši smo proslavili našega župnijskega zavetnika, potem pa smo se preselili na prostor pred staro mežnarijo, kjer je Turistično društvo Besnica že štiriindvajsetič pripravilo prireditev Semanji dan. Sodelovali so domači izvajalci: narodnozabavni ansambel Rožnik, folklorna skupina Ajda, domači harmonikarji, priložnostni trio ŽUVISI, ter Godba iz Stranj in seveda glavna gosta Manca in Benjamin Izmajlova. S čudovitim petjem in igranjem sta nas povsem očarala v prelepi kulisi naše besniške doline. Prireditev je bila zelo dobro obiskana, s prisotnostjo vseh članov sveta KS Besnica, ter vseh predstavnikov domačih društev. Domači župnik je ljudi spodbudil k medsebojnemu prijateljstvu, sodelovanju in druženju. Zaključil pa je z besedami: »Veste, Bog ima Besničane zagotovo rad, saj nam vsako leto na žegnanjsko nedeljo pošlje tako lepo vreme!« 

Galerija slikOBNOVLJEN FARNI KOZOLEC

V nedeljo 23. avgusta po deseti sveti maši smo imeli blagoslov obnovljenega farnega kozolca.

V času oratorija so mladinci in otroci  ob vodstvu ključarja Francija Pogačnika dokončali pred časom začeto obnovo kozolca. Kozolec ima sedaj obovljeno ostrejšje in zamenjane late in čaka, da ga bomo vsi skupaj uporabljali.

Po končanem blagoslovu smo se vsi skupaj še malo družili in se  posladkali z odličnim pecivom, ki so ga za ta namen spekle besniške gospodinje. 

ŽEGNANJE NA JAMNIKU

Na prelepo sončno nedeljo, 30. avgusta, smo se v velikem številu zbrali v cerkvi sv. Primoža in Felicijana na Jamniku ob tamkajšnjem žegnanju. Praznovali smo obletnico blagoslova te cerkve. S tega »balkona Gorenjske« lahko uzreš skoraj vso Gorenjsko. In prav o lepotah narave nam je spregovoril župnik Andrej v pridigi. Iz lepote stvarstva namreč prepoznamo njenega Stvarnika. In da ne bi uničili tega stvarstva, nam Bog v naša življenja pošilja smerokaze – zapovedi. Če bomo v globini src sledili Božji volji, potem bomo lahko modro in zanesljivo ljudstvo.
Po končani slovesni sveti maši smo se posladkali z »žegnanjskimi« krofi, ter se zadržali na tem čudovitem kraju v prijetnem druženju.Galerija slikZLATA MAŠA NAŠEGA ROJAKA, JOŽETA VIDICA

V nedeljo, 17. maja, popoldne je bila v župnijski cerkvi v Besnici slovesnost zlate maše rojaka salezijanca Jožeta Vidica, ki jo je z ubranim petjem polepšal združen zbor vseh domačih pevskih zborov. Zlato mašo je daroval zlatomašnik ob somaševanju sobratov salezijancev in duhovnikov iz okoliških župnij. V imenu župljanov Besnice je Filip Bertoncelj na začetku maše zlatomašnika pozdravil in mu izročil darilo: »V 50 letih ste obrabili marsikateri mašni plašč, zato vam župljani poklanjamo nov mašni plašč in vam želimo, da bi ga čim večkrat oblekli.«

V pridigi je zbrane pri slovesnosti nagovoril zlatomašnik in orisal prehojeno pot duhovništva, ki jo je zaznamovala skrb za delo z mladimi, ki se jim je po zgledu don Boska, ustanovitelja salezijancev, ves predal. Deloval je v Križevcih pri Zagrebu, Škofijah pri Kopru, Celovcu, v Ljubljani na Rakovniku, kamor se je po dolgoletnem župnikovanju v Cerknici spet vrnil. Povsod je želel biti duhovnik, don Boskov duhovni sin, zato je vabil v cerkev otroke, mladino, odrasle in ostarele, povsod pa si je prizadeval, da bi pomagal dati pravo mesto vrednotam in Bogu, da bi mu dovolili, da bi bil zares Bog z nami. Iz pridige je odmevala zahvala za vse, kar je mogel narediti kot duhovnik za mlade in z mladimi, še posebej na Uskovnici, kjer so že 30 let poleti uskovniški tedni in se jih je udeležilo že več kot 3000 mladih. Mnogi med njimi so tam srečali Boga, upanje in veselje do življenja, številni tudi življenjskega sopotnika, ali pa so prepoznali svoje služenje po župnijah kot animatorji. Jože pa si je vselej prizadeval biti z vsemi, ki so mu prihajali naproti, v vsej preprostosti, saj se je zavedal: Učenci smo vsi enako! Pridigo je zlatomašnik sklenil z zahvalo: »Hvala Bogu za zdravje, za božje varstvo! Prehodili smo hribe, doline in gore, pa nismo imeli nobene nesreče, prevozili na tisoče kilometrov od Cerknice do Uskovnice, pa nismo imeli nobene prometne nesreče. Bogu hvala! Vedno je bil Nekdo z nami. Želim, da bi prepoznali, kako pomembno je delati z mladimi in za mlade.«

Za slovesnost je napisal in uglasbil pesem Pozdravljamo te zlatomašnik njegov bratranec Matevž Fabijan in presenetil slavljenca, člani zbora sv. Tilna v Besnici so mu poklonili sliko Uskovnice, zahvalam pa so se pridružili tudi cerkniški župljani. Na željo zlatomašnika so bili vsi navzoči povabljeni, da se še ustavijo in poklepetajo, domačini pa so poskrbeli za dobrote vseh vrst.

Vir: Družina

Galerija slik


NAGRADNI IZLET ZA NAJBOLJ PRIDNE ŠMARNIČARJE

V soboto, 20. junija, smo se z avtobusom odpeljali na nagradni izlet za vse tiste, ki smo redno hodili k Šmarnicam v Spodnji in Zgornji Besnice, ter v Podblici. Bil je to izlet v neznano, saj nam g. župnik do konca ni hotel povedati, kam gremo.
Pot nas je vodila proti Štajerski. Končno smo z avtoceste zavili proti Celju. Naša pot pa se je končala na Celjski koči, kjer smo se za nagrado vozili z bobkartom. Da boste vedeli, kaj je to: to je različica poletnega sankanja. Bilo je fantastično! Tudi dež nam je po župnikovih »vezah« prizanesel. Pika na i pa je bil še sladoled, ki smo si ga privoščili na koncu. Zadovoljnih obrazov smo se vrnili nazaj v domače kraje.
Radi smo hodili k Šmarnicam, pa ne le zaradi nagrade, ampak zaradi Marije in Jezusa. Hvala še enkrat za lep nagradni izlet!

Šmarničar

Galerija slik
                                                                                                          

NAGRADNE POČITNICE V IZOLI

Od 21. do 25. julija se je 50-članska ekipa ministrantov in pevcev otroškega pevskega zbora naše župnije mudila na nagradnih počitnicah v Izoli. Bivali smo v tamkajšnjem župnišču. Za nas je lepo skrbelo 8 animatorjev in 5 kuharic.
Veliko smo se kopali v nadvse toplem morju (31 st. C) in uživali v mnogih družabnih igrah. Vsak dan smo se Bogu zahvalili za lep dan s sveto mašo v izolski župnijski cerkvi skupaj z mnogimi turisti in domačini. Ugotovili smo, da bi v izolsko cerkev spravili kar tri naše župnijske cerkve. Ob večerih pa smo si na daljšem sprehodu privoščili še sladoled in vožnjo z avtomobilčki, en večer pa smo preživeli ob igri Moja Slovenija. Hvala vsem našim odličnim animatorjem in njihovim pomočnikom, pa tudi gospodu župniku za vso organizacijo naših počitnic.
Tudi hrana je bila odlična, za kar gre zahvala našim pridnim kuharicam, ki so v kuhinji vztrajale tudi v neznosni vročini.
Zelo lepo pa je bilo, ker sta se nam na počitnicah pridružila še dva novomašnika, ki sta popestrila naše bivanje v Izoli.
Kako lepo smo se imeli, si lahko pogledate na fotografijah, ki so nastale v tem tednu. Res smo bili veseli! Pa upamo, da nas bo gospod župnik tudi drugo leto peljal na nagradne počitnice!

Ministrant in pevka


Še župnikov pripis: Tudi jaz se iz srca zahvaljujem vsem odličnim animatorjem in pomočnikom, ter seveda vsem našim nadvse pridnim ministrantom in pevcem. Iskrena hvala tudi kuharski ekipi za vso pomoč. Ter seveda hvala vsem, ki ste nas zasuli z ranimi dobrotami v obliki hrane. Vesel sem teh počitnic in dobre volje, ki je vladala na njih. Zato vas bom prihodnje leto zopet z veseljem peljal na počitnice v Izolo.

Galerija slik

NOVOMAŠNO PRESENEČENJE V NAŠI ŽUPNIJI

V dvanajstih župnijah po Sloveniji se v teh dneh s hvaležnostjo in veseljem pripravljajo na novo mašo. Veliko truda vložijo mnogi, da lahko pripravijo slovesnost ob tem velikem dogodku.
V naši župniji pa smo bili brez truda deležni te velike milosti. V četrtek, 2. julija, je na vrata našega župnišča potrkal novomašnik Blaž Dobravec, doma iz župnije Bloke. Izrazil je željo, da tudi skupaj z nami deli novomašno veselje. Tako je pri večerni sveti maši v naši župnijski cerkvi obhajal tretjo sveto mašo v svojem življenju – velika milost za vse nas. Deležni smo bili tudi novomašnega blagoslova, za katerega so včasih rekli, da se splača zanj tudi čevlje obrabiti. Mnogi župljani smo bili zelo veseli novomašnikovega obiska.
Iskrena hvala novomašniku! Želimo mu obilo blagoslova na duhovniški poti in lepo praznovanje nove maše v domači župniji na Blokah!ORATORIJ 2015 - 5.dan

Zadnji dan oratorija smo začeli malo pozneje – ob 13. uri (čeprav smo se animatorji zbrali že ob 11. uri). Današnji simbol je bil svetniški sij, da bi tudi mi v življenju posnemali Dominikovo pot svetosti. Dominik nam za kažipot našega življenja podarja šopek cvetja: vrtnico kot simbol ljubezni, vijolico kot simbol ponižnosti, pšenični klas kot simbol evharistije, lilijo kot simbol čistosti in zimzelen kot simbol vztrajnosti. Za spremljevalko pa nam predlaga našo nebeško Mater Marijo, katero vedno spremlja simbol cvetlic – ROŽNI venec. Tako nam zadnji dan oratorija podarja smer za vse šolsko leto, ki je pred nami.
Da bi dobro posnemali Dominika, smo pri sveti spovedi dobro »posesali« naše duše. Sledile so še zanimive delavnice in za malico seveda – težko pričakovana pizza.
Po malici pa so se nam pridružili še starši, da smo skupaj razgibali naše možgane ob pravem kvizu Male sive celice.
Vrhunec pa je naš oratorij dosegel ob zaključni sveti maši. Naša župnijska cerkev je pokala po šivih od mladostnega navdušenja ob zgledu Dominika Savia in Don Bosca.
Bogu hvala za naš letošnji nadvse odlični oratorij! Nasvidenje na Besniškem oratoriju 2016! Seveda pa se ob letošnjem misijonu vidimo še na oratorijskem dnevu, 17. oktobra!
                                                                                                                                                                                            Navdušeni animator

Vtise si lahko ogledate v Galeriji.ORATORIJ 2015 - 4.dan

Dan smo začeli polni energije z dvigom zastave ob petju himne. Nato smo v cerkvi imeli jutranjo molitev ki jo je vodil naš župnik, nato pa je bila na vrsti še igrica, ki je bila zelo dobro odigrana. Nato smo se razdelili v skupine za kateheze in se veliko pogovarjali in naučili. Za tem so sledile delavnice kjer smo izdelovali nakit, hiško iz slaščic, ustvarjali iz rolic od papirja, z mozaikom napisali: Oratorij Besnica, se rekreirali ter delali intervjuje. Nato so nam kuharice pripravile okusno kosilo, ki smo ga z veseljem pojedli. Nato je sledila še velika igra, ki je bila tokrat vodna igra. Otroci so hodili od postaje do postaje in opravljali razne naloge ter se pri tem zmočili in veselili. Vsi smo zelo uživali. Gasilci pa so poskrbeli, da smo bili čisto mokri. Imeli smo vojno z vodnimi balončki med otroci in animatorji. Za konec pa smo imeli še krst. Krstili smo 16 animatorjev in našega župnika. Krstili smo jih z žaganjem, barvami, peno za britje in z vodo. Bili so zelo umazani. Nato smo se preoblekli ter odšli domov.

                                                                                                                                                                                                         Animatorka

Vtise si lahko ogledate v Galeriji.ORATORIJ 2015 - 3.dan

Dan smo polni energije začeli z dvigom zastave in petjem naše oratorijske himne.
V igri smo z veliko smeha izvedeli, kako se je Dominik želel spokoriti in kako je ustanovil družbo Brezmadežne device Marije, današnji sij dneva pa
je bil sesalec, zato smo pri molitvi Boga prosili za dar vestnosti.
Pri katehezah smo se čudili Jezusovemu prvemu čudežu, sledile pa so razne delavnice; na plesni smo spoznali nove plese, pri preživetju v naravi smo odlično postavili ogenj in se zabavali na športni ter filmski delavnici. Na avtopralnici smo avtomobile oprali, da so se kar svetili, vse skupaj pa so nas ohladili okusni smutiji, pripravljeni na kuharski delavnici.
Današnja velika igra je bila orientacija. Potovali smo po Podrovniku in opravili veliko zabavnih nalog ter s skupnimi močmi utrujeni, a zadovoljni prišli na cilj. Konec dneva smo pospremili s spustom zastave in nestrpno pričakujemo jutrišnji dan.

                                                                                                                                                                                                         Animatorka

Vtise si lahko ogledate v Galeriji.


ORATORIJ 2015 - 2.dan

Drugi dan oratorija smo začeli z dvigovanjem zastave, ki smo ga vsi skupaj pospremili z glasnim petjem naše himne, ki govori o Dominiku Saviu. Več o njem smo danes ponovno z velikimi pričakovanji izvedeli pri jutranji igri. Nato smo z molitvijo Boga prosili za še en krasen dan na oratoriju. Simbol današnjega dneva je bil nasmejan obraz, zato smo se še posebej trudili, da bi med nami živelo veselje in da bi bili navdušeni za svetost kot naš vzornik Dominik. Po katehezah so sledile razne delavnice; preživetje v naravi, kjer smo zavezovali vozle, na plesni delavnici smo se učili nove plese, na kemijski je pokalo in se kadilo, kuharska delavnica je spekla zelo dobre pice, zabavali smo se tudi na športni in ustvarjalni delavnici ... Pri veliki igri pa je bilo treba pomagati brezdomcu, starki, slepemu človeku, šolarju in še mnogim vlogam, v katere so bili napravljeni animatorji. Skupine so s skupnimi močmi premagale vse ovire. Dan smo zaključili s spustom zastave, vneto pa pričakujemo nov jutrišnji dan.
                                                                                                                                                                                                          Animatorka

Vtise si lahko ogledate v Galeriji.ORATORIJ 2015 - 1.dan

Včeraj se je pričel letošnji oratorij. Težko pričakovani dogodek, središče župnijskega druženja in ustvarjanja, molitve in petja. Otroci in mladina so prvi dan domiselno porisali majice in spoznali  Dominika Savia skozi odigrano igrico, ki so jo pripravili animatorji. Pri katehezah so otroci pognali svoje možganske celice in ob pogovoru spoznavali Jezusa. Delavnice in velika igra pa so bili polni smeha in resnega dogajanja. 

Odlično kosilo so nam pripravili Raspokarjevi, osvežilno juho in  krofe.

Vtise si lahko ogledate v Galeriji.ŠMARNIČNA POBOŽNOST

Slovenskega maja si ne moremo predstavljati brez šmarnic – vsakodnevne ljudske pobožnosti Mariji v čast. Pobožnost te vrste poznajo tudi drugod po svetu, pri nas pa je leta 1855 dobila izvirno ime po cvetlici, ki ta mesec cvete po naših gozdovih in vrtovih. Letos smo izrabili to pobožnost is skupaj z otroci spoznali naša znamenja

                                                                                                                                    Več
TELOVO

Praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi nima stalnega datuma, saj je določen glede na praznik velike noči in ga obhajamo v četrtek drugi teden po prazniku Binkošti (torej 60 dni po Veliki noči).
Na ta dan se posebej spominjamo Jezusove navzočnosti v zakramentu Svetega Rešnjega Telesa in Krvi – evharistije, ki je središče krščanske vere in zakramentalnega življenja vernih. Na praznik ali nedeljo po prazniku so ponekod v navadi različne oblike procesij, s čimer verniki tudi navzven pokažejo svojo vero. Praznik je zapovedan, zato se katoličani ta dan udeležimo bogoslužja.

Za zakrament evharistije so se v zgodovini Cerkve izoblikovali različni vidiki in različna imena. Jezus je pri zadnji večerji z učenci, pri kateri je kruh spremenil v svoje Telo ter vino v svojo Kri, postavil zakrament evharistije, njegovo obhajanje pa je od začetkov krščanstva razpoznavno znamenje kristjanov. Postavitve zakramenta evharistije se spominjamo pri vsaki maši, posebej tedaj, ko duhovnik izreka posvetilne besede nad kruhom in vinom. Kristjani verujemo, da kruh po prebistvenju postane Jezusovo Telo, vino pa Jezusova Kri.

Posvečene hostije se hranijo v ciborijih, eno hostijo pa v običajno umetniško izdelani monštranci. Namen hranjenja posvečenih hostij je dejstvo Jezusove trajne navzočnosti v zakramentalni obliki kot tudi možnost za češčenje. Duhovniki monštranco izpostavljajo v češčenje za posebne priložnosti, ob Veliki noči in prazniku Svetega Rešnjega Telesa in Krvi pa so v navadi tudi procesije, ki potekajo po cerkvah ali v bližnji okolici. Za praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi je marsikje v navadi postavljanje začasnih kapelic ali oltarjev, mimo katerih poteka sprevod. Duhovnika z monštranco poleg bogoslužnih sodelavcev spremljajo verniki in s tem izrazijo zunanjo versko pripadnost.

Kako smo obhajali slovesno telovsko procesijo v naši župniji, si poglejte v galeriji slik.

                                                                                                                                                                                                               Več
ZAKLJUČNI IZLET ČLANOV ŽPS 

Na prelepo soboto 13.6.2015 smo člani ŽPS sklenili naš petletni mandat s kratkim izletom. Pričeli smo na Brezjah, kjer smo se Mariji zahvalili za prehojeno pot. Izlet smo nadaljevali v Radovljici, kjer smo si pod vodstvom domačega župnika in dekana  g. Župana ogledali cerkev svetega Petra. Izlet smo zaključili z dobrim kosilom in sproščenim pogovorom.

BINKOŠTNI DAN ZA ŽUPNIJO BESNICA

Skozi vse leto smo se v naši župniji pripravljali na birmanski dan, ko nas je 40 birmancev na poseben način potrdil Sveti Duh. Kot je nekdo rekel, da je dež rosa Svetega Duha. Tako smo bili v soboto, 18. aprila, na obilen način deležni darov Svetega Duha. 

V nabito polni župnijski cerkvi smo pričakali birmovalca, prelata Antona Slabeta, skupaj z 8 duhovniki in dvema diakonoma. Veseli smo bili, da sta bila z nami oba župnika, ki sta nas pripravljala na zakrament svete birme.
Hitro je prišel trenutek, ko smo stopili pred birmovalca, ki nas je z maziljenjem in polaganjem rok utrdil v veri. Sedaj pa smo na vrsti mi birmanci, da s temi darovi v življenju sodelujemo.
Na koru je čudovito prepeval novoustanovljeni mladinski pevski zbor naše župnije. Slovesnost pa so povzdignili tudi številni ministranti in ostali bogoslužni sodelavci.
Hvaležni smo vsem, ki so se v pripravi in med samo slovesnostjo trudili, da so nam pripravili lep dan. Še posebej hvala našim staršem.
Slovesnost je kar prehitro minila. Na koncu smo napravili še skupinsko fotografijo (ki jo bomo delili z vami na župnijski spletni strani). Nekateri od birmancev sedaj skupaj odhajamo na romanje v Rim, skupaj z vsemi pa bomo ob gospodu župniku uporabljali novi tamburin, da ne bo v prazno zazvenel.

BirmanecBIRMANSKO SREČANJE Z BIRMOVALCEM PRELATOM ANTONOM SLABETOM

V četrtek, 16. aprila, je prelata Antona Slabeta pričakala polna cerkev besniških župljanov, ki so želeli prisluhniti nagovoru letošnjega birmovalca. Birmovalca je pozdravila in nagovorila mladostna in energična DRG glasba, ki jo je odlično izvajal naš birmanski bend. Najprej se je birmovalcu na izredno zanimiv način predstavilo vseh 5 birmanskih skupin. Bili smo priča izredni predstavitvi Božjih zapovedi in zakramentov, se podali skozi »dramatično« zgodovino Svetega Pisma, si ogledali program Kanala B, na koncu pa še komedijo naših izvirnih birmancev. Bilo je izredno lepo in poučno srečanje. Kaj vse zmorejo naši mladi prijatelji! Sveti Duh pa naj jim da moči, da bodo še naprej zvesto sledili Kristusu in delali v blagor besniškega občestva.
Tako se naša birmanska devetdnevnica preveša v zadnji dan in vsi smo že polni pričakovanja prihoda Svetega Duha v besniško dolino.Tekaški križev pot

Na Veliki petek je letos že petič potekal tekaški križev pot s startom v Ljubljani in ciljem na Brezjah. Vsako leto se ga udeleži veliko tekačev, nekateri pretečejo samo postajo ali dve, spet drugi celo pot. Dvanajsta postja križevega pota je bila v naši farni cerkvi in zadnji dve postaji je preteklo kar nekaj naših faranov.
Birmanci so izdelovali bandera

V soboto 28.3. so se zbrali prav vsi birmanci in birmanski animatorji in pripravili mala lična bandera, ki jih bodo nosili na Velikonočni procesiji. Ob pomoči birmanskih animatorjev je nastala kopica bander in prav vsako ima svoje sporočilo.
Birmanci na duhovnih vajah v Stični

Le še nekaj dni nas loči od slovesnosti svete birme v naši župniji. Tako smo naši birmanci skupaj z vrstniki iz Gorenje vasi od 20. do 22. marca preživeli na duhovnih vajah v cistercijanski opatiji v Stični. Stiški menihi so z veseljem odprli svoja vrata in nas velikodušno sprejeli v svoje prostore. Duhovne vaje sta vodila p. Maksimilijan in brat Jona ob pomoči mnogih stiških animatorjev.
Bil je res zanimiv vikend, poln iskrivosti in razigranosti. Spoznavali smo temelje naše vere: sveto mašo, molitev in povezanost v občestvu. Ob katehezah, pogovornih skupinah in delavnicah smo spoznavali ta temeljni del naše osebne vere. Za izhodišče pa nam je bil film Bog ni mrtev, ki ga priporočamo v ogled vsakemu.
Povezovali pa smo se tudi preko raznih družabnih iger, molitve, petja, svete maše, prostega časa in seveda sprehoda in telovadbe (ki jo je v vojaški uniformi vodil brat Jonas, ki je bil nekoč poklicni vojak!). Bilo je res zanimivo. Tudi hrana je bila seveda odlična, za kar se zahvaljujemo kuharicam.
Veseli smo, da smo lahko skupaj preživeli ta vikend v pripravi na zakrament Svetega Duha.

Nekaj utrinkov pa najdete tudi v galeriji slik
                                                                                                                                                                                                                 BirmankiRazgled z Rovnika na našo župnijo

V marcu smo v naši župniji dokončali gozdne ceste za spravilo lesa in tudi sanitarno sečnjo po lanskem žledolomu. Ob sprehodu po novi cesti na Rovniku se nam odpira prekrasen pogled na našo župnijo. Dobrodošli na sprehodu v tem lepem koncu naše doline! 

Več fotografij pa najdete v galerijiŽupnijsko postno romanje v Jarše

V popoldnevu 3. postne nedelje smo v naši župniji prvič organizirali postno romanje. Prvi cilj našega romanja je bila bivša župnija našega župnika, župnija Jarše. Skupaj s tamkajšnjimi župljani smo v župnijski cerkvi v Grobljah in v drevoredu ob njej obhajali pobožnost križevega pota. Obisk Jarš smo sklenili ob pogostitvi v tamkajšnjem župnišču. Pot nas je nato vodila v romarsko cerkev Marijinega rojstva na Homec, kjer nam je tamkajšnje versko življenje izredno zanimivo orisal g. Lojze Hostnik. Naša kulturna obzorja so se nato širila v slamnikarskem muzeju v Domžalah. Čudovito popoldne smo sklenili z obiskom nekdanjega besniškega župnika, g. Lojzeta Grebenca, v Dolu pri Ljubljani. Poln avtobus zadovoljnih romarjev se je v večernih urah poln notranjih doživetij vrnil v zavetje svetega Tilna. Več fotografij pa najdete v galeriji
Nagradni izlet naših ministrantov

Naši ministranti pridno sodelujejo pri bogoslužju v naši župniji. Za spodbudo pri njihovi službi odidemo vsakih nekaj mesecev na nagradni izlet. Tokrat nas je pot vodila v Vodno mesto Atlantis, kjer smo preizkusili, koliko nas drži voda na površju. Po čudovitem dnevu in našem medsebojnem druženju smo se veseli vrnili v naš lepi kraj z željo, da se še bolj potrudimo za Jezusa in lepoto bogoslužja v korist vseh župljanov. Planiska sveta maša na Jamniku

V nedeljo, 8. februarja, je bila na Jamniku tradicionalna planinska sveta maša. Darovana je bila za pokojne planince, ter za Božji blagoslov in varstvo na vseh planinskih poteh. Kljub vetrovnemu vremenu se je svete maše udeležilo lepo število planincev. Bogoslužje je polepšal mešani zbor sv.
Tilna. Po sveti maši so v počastitev kulturnega praznika pripravili tudi kratek kulturni program. Po končani slovesnosti pa smo se zadržali še v prijateljskem druženju. Kljub skoraj orkanskemu vetru smo domov odhajali nasmejanih obrazov.

Sobotna ministranska srečanja

Naša ministrantska skupina sedaj šteje 28 ministrantov. Skrbimo za lepše bogoslužje tako ob praznikih kot tudi ob delavnikih. Da pa vse lepo poteka, se vsako soboto zberemo na ministrantskih vajah, kjer spoznavamo značilnosti bogoslužnega leta in bogoslužnih simbolov. Poleg našega rednega dela pa je zelo pomembno tudi medsebojno druženje. Tako iz srečanja v srečanje postajamo boljši prijatelji. Naše prijateljstvo pa gradijo tudi nagradni izleti, ki jih imamo vsakih nekaj mesecev (z zadnjega takega izleta so tudi naslednje fotografije). Zelo pa se že veselimo nagradnih ministrantskih počitnic, ki jih bomo imeli skupaj s Tilnovimi slavčki v Izoli od 21. do 25. julija.

Biti ministrant je zelo lepo, zato se nam pridruži tudi ti!

Ministrant!Nesreča v zvoniku

Leto 2015 se je pričelo z neprijetnim dogodkom v našem zvoniku. Poškodovana sta veliki in srednji zvon.


LETO 2014


Besniški koledniki

“Mir in dobro vsem v vaši hiši vam želimo sveti trije kralji Gašper, Miha in Boltežar. “ S tradicionalnim voščilom in pesmijo smo koledniki v domove prinašali mir in blagoslov ter zbirali darove za slovenske misijonarje po svetu.

Kot pretekla leta se je tudi letos v župniji Besnica zbralo veliko otrok in mladih, ki smo se odločili sodelovati v trikraljevski koledniški akciji. Po pripravah smo 27. decembra v sedmih skupinah odšli po vasi, da bi vaščane spomnili na prihajajoči praznik Svetih treh kraljev.
Že od jutra dalje nas je spremljal sneg in mraz, mi pa smo kljub temu vztrajali in s tem razveseljevali ljudi, ki so nas toplo sprejeli. Bili so nam hvaležni, poskrbeli pa so tudi, da smo se pogreli s toplim čajem in se posladkali s piškoti. Bili smo zelo pridni, vseh sedem skupin je skupaj zbralo približno 2.900€. Dan smo zaključili s koledniško mašo, pri kateri je gostoval pevski zbor Koledva iz Krope. Po maši smo si privoščili še zasluženo pico in tako zaključili uspešen dan.
S koledovanjem pa otroci še nismo zaključili zbiranja denarja za misijone, saj smo v adventnem času s pomočjo adventnega koledarja v nabiralnik zbirali prihranke za svoje vrstnike v misijonih. Upamo, da bo tudi prihodnje leto tako uspešno, saj je mnogo ljudi potrebnih naše pomoči. 

Več fotografij je v galeriji


.


Sveti Miklavž je obiskal otroke v Besnici

Na sam god je sveti Miklavž ob 16. uri obiskal našo župnijo in obdaril najbolj pridne otroke. Srečanja z dobrodelnikom se je udeležilo okrog sto otrok skupaj s svojimi starši. Najprej so pozorno prisluhnili Miklavževi igrici, nato pa se je pred staro mežnarijo oglasil sam sveti Miklavž. V stari hiši je obdaroval prav vse otroke, ki so prišli na srečanje z njim.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem, ki ste omogočili ta lep dogodek: KS Besnica, člani ŽPS župnije Besnica, člani mladinske skupine župnije Besnica, birmanke, člani KUD Sejalec, ter pridne gospodinje, ki so nas razveselile s sladkimi dobrotami. Nekaj fotografij obiska Miklavža najdete v galeriji Pastirska sveta maša na Jamniku

V nedeljo 16. novembra  je bila v podružnični cerkvi sv. Primoža in Felicijana na Jamniku »Pastirska maša«, namenjena zahvali ob zaključku pašne sezone. To je zgodovinska tradicija na Jamniku, ki se prenaša iz roda v rod, da se na nedeljo po zahvalni zberejo domačini in romarji na Jamniku ter se z molitvijo zahvalijo za srečno in uspešno pašno sezono. Kljub deževnemu vremenu in vetru, ki je motilo nedeljski popoldanski pohod na Jamnik se je mašnega bogoslužja udeležilo lepo število faranov-domačinov in drugih iz sosednjih zaselkov in krajev selškega in kroparskega konca. Mašo je daroval Andrej Jemec župnik v Besnici, kamor spada tudi podružnična cerkev na Jamniku. Bogoslužje so z lepim petjem spremljali pevci CMePZ »Janez Kozjek« iz župnije Besnica z zborovodkinjo Marijo Šolar, z orgelsko spremljavo organistke Marije Jamnik. Župnik Andrej Jemec se je vaščanom Jamnika še posebej ključarjem zahvalil za vso skrb in opravljeno delo pri cerkvi, obenem pa je vse povabil na naslednjo sveto mašo, ki bo na Sveti večer 24. decembra ob 18 uri na Jamniku.
                                                                                                                                 Anton Sedej  
Generalno čiščenje župnijske cerkve

V soboto 11. oktobra 2014 smo generalno očistili našo župnijsko cerkev. Hvala vsem, ki ste zares lepo  očistili našo župnijsko cerkev (bilo vas je kar 35 vseh generacij). Več slik, kako smo čistili cerkev najdete 
Iskrena hvalaŠkofijski ministrantski kviz

V soboto, 18. oktobra 2014, se je šestčlanska ekipa naših ministrantov potegovala za priznanja na Škofijskem ministrantskem kvizu v Zavodu svetega Stanislava v Šentvidu. Tokrat so preverjali znanje o apostolu Petru. Ekipa si je zagotovila nastop na tem prestižnem tekmovanju z zmagama na dekanijskem kvizu. 
Ekipi ste dosegli zavidljiv uspeh: mlajši ministranti so postali škofijski prvaki, starejši pa so osvojili tretje mesto.
Ekipama iskreno čestitamo in jima želimo še naprej tako zavzeto služenje v naši ministrantski skupini!Socialni teden 2014 
Predavanje v okviru Socialnega tedna
V četrtek, 2. oktobra, po večerni sveti maši, ob 18.30, smo v stari mežnariji gostili lazarista, dr. Petra Žaklja, ki deluje na Mirenskem gradu in je tudi predsednik Društva prostovoljcev Vincencije zveze dobrote. Veliko skrb pa posveča tudi vzgoji mladine. Njegovo predavanje je imelo naslov »Živeti skupaj – kako?« Predavanje je bilo namenjeno vsem generacijam.

KOLEDNIKI IZ BESNICE V LJUBLJANI 
“Mir in dobro vsem v vaši hiši vam želimo sveti trije kralji Gašper, Miha in Boltežar. “ S tradicionalnim voščilom in pesmijo je 6. januarja 2014, na praznik svetih treh kraljev, skupina kolednikov iz Besnice obiskala slovenski državni in cerkveni vrh. Sprejeli so jih predsednik državnega zbora Janko Veber, apostolski administrator v ljubljanski nadškofiji msgr. Andrej Glavan in apostolski nuncij msgr. dr. Juliusz Janusz. Obiskali so tudi uredništvi revije Družina in radia Ognjišče. Bili so krasni, polni dobre volje, prijazni, čudovito so peli in igrali in navdušili vse, ki so jih obiskali. Poleg tega, da so imeli v programu osem obiskov, so prepevali še ves čas, ko smo hodili po Ljubljani.
Hvala vsem za podporo!

PS. Urednik Družine:"Že 34 let sem na Družini, pa še nisem slišal tako lepega koledniškega petja."

Nekaj slik z obiska najdete v galeriji.Test FB

Test FB 2