Župnija Besnica

ŠMARNICE V SPODNJI BESNICI 2016

Od lanskega maja so me otroci večkrat spraševali kdaj bodo šmarnice. Tudi sama sem težko čakala mesec maj.

Osnovnošolci radi prihajajo k šmarnicam, kadar le morejo. Vem, da bi radi prihajali vsak dan, a zaradi drugih rednih popoldanskih dejavnosti, ki jih obiskujejo med letom, to vedno ni mogoče.

Od 25 do 33 otrok se vsak večer zbere pred cerkvijo, kjer skupaj vstopimo in jih pri vhodu čakam z blagoslovljeno vodo, s katero se lepo, glasno pokrižajo; sami ali drug drugega. Dva koraka naprej pokleknejo na desno koleno in gredo na svoje mesto. Prav tako ko gredo iz cerkve.

Šmarnice imamo razdeljene na tri dele. V prvem beremo o p. Piju in jim pripovedujem veliko o vsem, kar mislim da je prav da slišijo in premišljujejo v svojem srcu. V pripravi na obletnico fatimskih prikazovanj in še posebej ob obisku kipa fatimske Gospe v naši župniji, je Marija osrednji del prvega dela. Poslušajo o molitvi, žrtvi in dobrih delih, ki jih je Marija v Fatimi naročala otrokom. Vse razumejo in so pripravljeni slediti bolj, kakor mislimo odrasli.

V drugem delu pojemo. Glede na to, da šmarnice niso vključene v redno sv. Mašo, imamo več možnosti, da pojemo sproščeno in naglas, včasih za celo vas.

Tretji del pa je molitev. Pred sto leti je Angel Miru v Fatimi, učil moliti otroke Lucijo, Jacinto in Francka, rožni venec, na kolenih, in delati žrtve za spreobrnenje grešnikov. Tudi naši otroci, v Spodnji Besnici, molijo desetko rožnega venca, kleče.

Na koncu dobijo listek prisotnosti in vsak dan še majhno darilo za spomin na letošnje šmarnice: podobice, zgibanke, magnetke, svinčnike, bombone, revijo Misijonska obzorja, serviete s šmarnicami, ostanke od peke hostij in drugo.

Ni mogoče, da bi otroci pozabili na ta lepa srečanja v Marijinem mesecu in kako želim, da spet kmalu pride mesec maj naslednje leto.
                                                        

                                                                                                                                                                                Neli Kleč